Враження журналістів про те, як через Закарпаття переправляють контрабанду

Враження журналістів про те, як через Закарпаття переправляють контрабанду
Прикордонники на Закарпатті показали журналістам, як у Тисі ловлять сигаретних контрабандистів

 

Водолази-контрабандисти активізувалися на кордоні з Румунією близько року тому. Якщо тоді випадки перенесення на собі сигарет у ящиках через бурхливу Тису були відносно поодинокими, то зараз чи не кожен тиждень прикордонники затримують порушників кордону. Ми мали ексклюзивну можливість подивитися, як працюють закарпатські сигаретні контрабандисти, а також дізнатися, скільки на цьому заробляють.

СЮРПРИЗ: СВІЖЕНЬКА КОНТРАБАНДА

За останні півроку упіймано 35 водолазів на всій довжині українського кордону, 28 випадків порушення кордону в такий екстравагантний спосіб сталося саме на ділянці Мукачівського прикордонного загону - де кордон з Румунією проходить по Тисі. Ще практикують такий водний вид контрабандисти на Чернівеччині та Волині.

Отож, ідемо на Тису, що розділяє Україну та Румунію на Рахівщині, Закарпаття. Екскурсію такого кшталту нам згодився провести начальник відділу прикордонної служби «Ділове» Мукачівського прикордонного загону Олександр Шевчук. До речі, саме на цій ділянці кордону найчастіше водолазів ы ловлять. Власне, повідомлення про те, що їх затримали, з'являються в розсилці прес-служби загону чи не щотижня.

В адміністративній будівлі нас чекає сюрприз - вночі якраз упіймали контрафактні сигарети. 8 ящиків. Лазутчиків затримати не вдалося - вони покидали товар й утекли. Затримання відбулося на гірській ділянці кордону. Сигарети передадуть потім у податкову, там їх повинні будуть знищити.

Популярна тут марка сигарет Marble. Червоними пачками набитий ящик вщент. Уміщається в такій упаковці 100 штук. Пакують блоками. Рідше - поштучно. Піднімаю ящик, аби відчути вагу - важкий.

«16 кг»,  - задовольняє мою цікавість прикордонник Олександр Шевчук.

Ми збираємося на берег Тиси, там, в одному із популярних місць серед контрабандистів, прикордонники перевдягнуті в гідрокостюми, покажуть нам, як працюють контрабандисти.

Збираємо реквізит: ящики-муляжі, вони порожні, мають далеко не 15 кг, але того ж розміру. Гідрокостюми зате - автентичні. Віднедавна прикордонники на Закарпатті ввели в практику конфісковувати їх разом із сигаретами при затриманні контрабандистів - як майно, з допомогою якого здійснювалося порушення державного кордону.

ГОТУЙСЬ, ПІШОВ!

Наші контрабандисти, в миру - прикордонники, що служать таки тут же, в Діловому, працюватимуть за схемою, коли контрабандистів доправляють на машині. Вони уже зодягнуті, в балаклавах, ящики запаковані в сміттєві пакети, обв'язані скотчем, кожен має по два. Це мінімум - буває, що тягнуть по три й по чотири. Ящики спеціальним штибом зв'язують міцною господарською ниткою, потім перекидають за спину один, інший хилитається спереду. З цим вантажем нелегко бігти берегом - навіть якщо він без колючого дроту, й навіть якщо це муляж, що важить 1 кг, а не 15: один із наших «контрабандистів» втрачає рівновагу й падає. Через огорожу з колючого дроту теж важко перебратися - ще й слизько, бо пройшов дощ. Але відстань від дороги через облаштований колючим дротом берег до води хлопці долають за хвилину.

Спостерігаю за хлопцями у воді. Їх зразу зносить течія. Річка зараз повноводна, швидка.

Хоча Тиса тут неглибока - біля берега глибина одразу по груди, уже через два-три метри - води усього по коліна. Але вона, тим не менше, швидка й холодна. Ну, від холоду захищає гідрокостюм, але справитися із течією досить важко, потрібні навички.

Дивлячись на борсання хлопців у каламутній воді з муляжами ящиків, колеги питають: чи правда, що тут у вас є вишколи для контрабандистів, мовляв, зустрічали таку інформацію. Прикордонники із Ділового це спростовують.

«Правда в тому, що це підготовлені хлопці в сенсі спортивно, - каже Олександр Шевчук. - Треба мати силу, аби нести на собі понад 30 кг вантажу, добре володіти тілом, аби не зачепитися за дріт, уміти справлятися з течією...»

Наші контрабандисти впоралися із завданням за 3 хвилини. Дійшли хлопці тільки до середини річки - як було обумовлено заздалегідь із румунськими прикордонниками.

Цікаво, що наша вистава прийшлася до смаку місцевим. На дорозі зупинялися маршрутки, люди на  протилежному боці, в Румунії, дивилися із вікон своїх будинків, а ще нашим «контрабандистам» сигналили з потяга, що якраз проходив на румунському боці, коли «водолази» із ящиками були посеред річки, мовляв: алярм, контрабанда!

ЧОТИРИ СПОСОБИ ЛЕГКОГО ЗАРОБІТКУ

Після того, як побачили усе наживо, розпитуємо, як це працює зазвичай.

Отож, регламент такий. Зазвичай, діє група осіб - 2-5 чоловік. Люди, що цим займаються, оснащені тепловізорами та приладами нічного бачення. Вони спостерігають за патрулем - також із того боку за румунськими прикордонниками спостерігають їхні «колеги». Як тільки бачать, що момент вдалий, водолазів підвозять до берега, по якому проходить кордон. Вони вистрибують з машини з ящиками, перебігають берег туди-назад, заскакують в машину - усе.

«Іноді це по часу займає менше навіть, ніж п'ять хвилин. Тому й важко упіймати цих хлопців: навіть якщо ми їх і помітимо, рідко коли встигаємо добігти й затримати», - пояснює Шевчук.

Схожий варіант роботи - коли водолазам ці ящики із цигарками скидають з берега, їхня справа - зловити й доправити.

Буває також, що із того берега кидають шнур - треба збігати за ним через Тису, прив'язати ящики й відпустити, румуни уже самі перетягнуть. 

Також практикують переправляти контрабанду із приватних садиб, які виходять на берег Тиси на кордоні. Таких тут багато - й по нашу, й по ту сторону кордону.

Буває, що ділки домовляються із прикордонниками, що патрулюють кордон.

«Коли про це стає відомо, зазвичай влаштовуємо засідки, - розповідає Олександр Шевчук. - Востаннє сержант, який практикував допомогу контрабандистам, дізнався про засідку й сам прийшов, написав заяву, був звільнений і отримав умовно, здається, два роки». 

КРІМ ЗАГРОЗИ ВТОПИТИСЯ, Є ШАНС ПОТРАПИТИ ПІД КУЛІ

Прикордонники, що перевтілювалися в контрабандистів, кажуть, що робота не з легких.

«Направду важко нести на собі ці ящики, - діляться хлопці враженнями, - важко спускатися крутим схилом, долаючи при цьому огорожу з колючим дротом. Холоду від гірської річки не відчуваєш у костюмах, це правда, упіймані хлопці казали, що навіть зимою в ньому можна простояти півгодини у воді, як загрожує небезпека. Зате з течією справитися справді нелегко. Сильно зносить, буквально за секунди».

Мало того, що робота, за словами учасників експерименту, важка, до того ж небезпечна. За офіційною інформацією прикордонників, із початку року тут, на Рахівщині, в межах кордону на Тисі, знайшли двох утоплених водолазів, ще один досі вважається таким, що пропав безвісти.

Крім загрози втопитися, є ще загроза бути підстреленим. Адже прикордонники мають право відкривати вогонь на ураження, якщо на їхню вимогу зупинитися не відповідають.

«Місяць тому був випадок, коли довелося стріляти, й у сутінках таки вцілили водолаза, -  каже Олександр Шевчук. - Він не хотів зупинятися, навіть після попереджувального пострілу в повітря».

Більш суворі в цьому сенсі румуни - вони часто відкривають вогонь проти порушників кордону, набагато частіше за українських прикордонників.

«Бувало, що ловили на нашій ділянці кордону молодиків, яких підстрелили на румунському боці. Вони попередили по рації, що в наш бік йдуть, що була стрілянина», - згадує Шевчук.

«Чи лякає їх це?»

«Це їх не лякає, це лякає їхніх батьків», -  каже Шевчук.

А ТЕПЕР ПОРАХУЄМО...

Чи є ж сенс так ризикувати? Виявляється, є.

За один перенесений на собі ящик із сигаретами через норовливу Тису контрабандист отримує 500 гривень. Як правило, беруть 2-3 ящики, буває, 4. Витрачають на переправу 5 хвилин - тобто, можна робити кілька спроб за день, тим більше, якщо переправляють партію, й заробити грошей на місяць. Але це якщо ящики треба просто доправити на той берег, і там їх приймуть. А буває й так, що треба ще пронести на певну відстань на румунському боці: до обумовленого схрону в лісі, або ж до чиєїсь приватної садиби.

Тому водолази понад усе воліють втекти й не бути упійманими - навіть попри те, що в Україні за контрабанду нема кримінальної відповідальності. Бо ж штраф - 3,5 тисячі гривень. Їх ще треба буде відробити.

Вартість одного ящика сигарет (в ньому 500 пачок) у нас -- $200. За кордоном, через 20 метрів, в Румунії, він уже вартує 400. Різниця - у понад 2 рази.

Тобто, сенс є. Гроші, як кажуть, не пахнуть.

Тим більше, що з роботою на Закарпатті, а ще й у гірській його частині, завжди було скрутно. Або заробітки в Росії чи Європі, або безробіття, або зарплата в 1,5 - 2 тисячі на місяць, або контрабанда - і 1,5 - 2 тисячі на день.

За словами Олександра Шевчука, займаються «водолазанням» тут, в Діловому, не місцеві селяни.

«Це молодики від 18 до 30 років, з Рахова та Тячева, або із сіл-околиць Рахова, найбільше - з Великого Бичкова», - каже він.

ШТРАФ – І ВСЕ? НІ, ЩЕ - ПОВІСТКА!

Цікавлюся, як водолази ставляться до факту свого затримання. Боятися ж власне нічого: адміністративне покарання за ст. 204 ККУ про спробу незаконного перетину кордону - та й усе.

«Ні, не все, - каже Олександр Шевчук. - Ми даємо сповіщення про цю людину на його місце роботи, про те, що його було затримано при спробі незаконного перетину державного кордону з метою контрабанди тютюнових виробів, що він займається протиправною діяльністю. Також  сповіщаємо про це органи місцевого самоврядування, сільські та міські ради, за місцем проживання затриманих, повідомляємо у ВНЗ, де вони навчаються. Практикуємо також лист батькам. У маленькому містечку чи селі такі методи дають свої результати. Хоча треба визнати: буває й так, що одних й тих самих людей затримуємо кілька разів. Є люди, які, скажімо так, займаються цим професійно, вони працюють на різних замовників як найманці».

За словами прикордонника, днями на нараді в районі разом із чиновниками, силовиками та військовими прийняли спільне рішення: упійманим на контрабанді хлопцям призовного віку одразу ж вручати повістку до воєнкомату. Один уже навіть встиг отримати.

 Тетяна Когутичwww.ukrinform.ua

 

 

27 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів