В Нижньому Бистрому нарешті збудують міст

В Нижньому Бистрому нарешті збудують міст
За сприяння компанії «Акванова Девелопмент» в Нижньому Бистрому замість «повітряної дороги» побудують новий міст.

 

Христина Росоха з села Нижній Бистрий на Хустщині в свої 77 стала справжньою медійною персоною. Десятки журналістів приїжджають, аби на власні очі побачити та розповісти іншим, як ця старенька пані перебирається через річку на кориті. Все через те, що гірські потоки Ріки ділять село на дві частини, й дістатися з одного берега на інший можна тільки повітряною переправою. Це єдиний шлях для жінки, щоб потрапити в магазин, аптеку, церкву, які є лише на тому березі.

«Цю переправу ще в 1956-му році змайстрували мої батько та дід, оскільки найближчий міст – за кілька кілометрів. Протягнули трос, по якому той, хто сидить у дерев’яному кориті, перетягує себе за допомогою гумового паска. Відтоді в селі нею користуються щодня», - згадує син пані Христини, отець Михайло, який постійно приїжджає в гості до матері, яка, через поважний вік, потребує допомоги та догляду.

Хоч для багатьох бистрянців така «повітряна дорога» вже не в дивину, користуватися нею все ж небезпечно. Траплялися випадки, коли в річку падали діти, худоба, а одному з селян навіть довелося попрощатися з життям. І попри те, що влада десятки років ігнорує проблеми мешканців села Нижній Бистрий, знайшлися ті, хто прийшов на допомогу.

«Забезпечити селян матеріалами для будівництва мосту – це найменше, чим ми можемо допомогти в даній ситуації, - розповідає Богдан Кинів, заступник директора ТОВ «Акванова Девелопмент», що керує місцевою малою ГЕС. Сподіваюся, що вже дуже скоро жителі села зможуть без перешкод переходити річку та вести своє господарство на іншому березі».

«Акванова Девелопмент» за час роботи в селі встигла вже інвестувала в соціальні проекти близько півмільйона гривень: звели нову вбиральню, збудували стадіон, купили навчальним закладам нові вікна та необхідний інвентар, регулярно проводять акції до Різдвяних й Великодніх свят для дітей та малозабезпечених сімей, допомагають релігійним громадам та чимало іншого. Також компанія планує до кінця року передати селу матеріали для встановлення вуличного освітлення та допомагати в проектах, які спрямовані на розвиток Нижнього Бистрого.

«Ми радо допомагатимемо й надалі, - додає Богдан Кинів. Водночас сподіваємося, що влада й громада села теж активізується і спільно ми зможемо втілити багато хороших ідей».

Міст через річку Ріку люди планують почати зводити найближчим часом, адже керівництво малої ГЕС уже передало всі необхідні матеріали: цемент, арматуру, дошки, металічні прути тощо.

«Слава Богу, до нас проявили повагу й допомогли, - каже отець Михайло. Між двома берегами близько 80 метрів. За літо й осінь попрацюємо й зможе наша старенька мама спокійно добиратися". 

До слова, канат з коритом демонтовувати не будуть. Збережуть як атракцію для туристів.

Джерело: zaholovok.com.ua

 

30 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів