Легенди найзагадковішої пам'ятки Закарпаття

Легенди найзагадковішої пам'ятки Закарпаття
На території Іршавського району, недалеко від села Бронька, знаходяться останки однієї з найзагадковіших фортець Закарпаття – Бронецького замку.

 

Про нього відомо дуже мало: перша згадка датована 1273 роком.

У грамоті угорського короля Ласло ІV сказано, що фортеця була відібрана у ворогів його батька Іштвана V. Звістку про Бронецький замок знаходимо в грамоті останнього представника роду Арпадовичів – короля Ендре III. Більше письмових даних про фортецю не збереглося.

Легенда ж описує неприступний «Чорний замок» на крутій скелі на березі річки Бронька, звідки кривавий лицар-розбійник Бринда робив набіги на чужі володіння, грабував і знущався над простим людом. Бринда їздив на зловісному триногому коні (Татош), який стрибав з гори на гору і був непереможний, доки народ не покликав на допомогу мукачівського князя Федора Корятовича (? – 1415). Мудрий князь перехитрив лиходія Бринду. Він велів зібрати з усіх навколишніх сіл усіляку худобу і птицю: биків, кіз, овець, свиней, качок, гусей та курей. Після чого озброєні селяни і дружинники запалили смолоскипи і погнали худобу прямо на замок. Піднявся нелюдський рев, всюди горіли вогні, щось химерне насувалося на фортецю. Чорний лицар злякався до смерті і втік, а Бронецкий замок упав під натиском народного гніву, і з тих пір лежить в руїнах.

 

Джерело: "Портал археології Закарпаття"

 

30 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів