Вмієте класти піч, маєте карету? Тоді за закарпатською програмою "Власний дім" можна спробувати взяти дешевий кредит

Вмієте класти піч, маєте карету? Тоді за закарпатською програмою "Власний дім" можна спробувати взяти дешевий кредит
На розгляд депутатів Закарпатської обласної ради пропонується проект рішення про внесення змін до Обласної цільової програми «Власний дім» на 2016-2020 роки.

 

У зв’язку з прийнятими Кабміном змінами до Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі й виникла необхідність внесення змін до Правил надання пільгових кредитів позичальникам за Обласною цільовою програмою «Власний дім» на 2016-2020 роки, - зазначає розробник проекту цього рішення. Також є потреба розширити напрямки кредитування, а саме: у сфері послуг туризму, окрім сільського та зеленого туризму Та включити інші об’єкти кредитування: будівництво, придбання устаткування  та  облаштування дегустаційних залів; придбання устаткування, реманенту та обладнання для створення сільських майстерень (музеїв), організації проведення майстер-класів з сільських ремесел (промислів), а саме: ковальство, ткацтво, плетіння, теслярство, пічникарство тощо; придбання та утримання кінного поголів’я, будівництво та реконструкція приміщень для його утримання, придбання  кінного знаряддя; придбання та виготовлення транспортних засобів з метою надання послуг з ознайомлення туристів з краєвидами сільської та гірської місцевості (квадрацикли, велосипеди, вози, карети тощо); придбання реманенту та відповідної техніки для надання послуг з організації догляду за виноградниками, садами, городами, рибниками тощо (садіння, підкопування, поливання, тощо) з наступною дегустацією вирощеної продукції.

У  сфері розвитку особистого селянського господарства, крім існуючих напрямків, пропонується включити: придбання насіння, саджанців, міндобрив, сільськогосподарської техніки та обладнання, молодняка великої рогатої худоби, коней, овець, птиці, бджіл, малька риби.

Слід сказати, що внесення змін у Програму в частині збільшення фінансування у 2016 році з обласного бюджету в сумі 2000,0 тис. грн. дасть можливість перерозподілити ці кошти між вищевказаними сферами кредитування та сприятиме частковому вирішенню проблемних питань з покращення житлових умов проживання жителів нашої області, в тому числі учасників антитерористичної операції на Сході країни та їх молодих сімей. Адже продовжує надходити велика кількість звернень від цієї категорії громадян. Отриманні пільгові кредити дали б їм можливість на вже виділених земельних ділянках будувати житло та розвивати свої особисті селянські господарства.

У зв’язку з тим, що останні два роки місцеві ради активно беруть участь у співфінансуванні обласної цільової програми «Власний дім», необхідно доповнити її додатком «Фінансування з бюджетів сільських, селищних, міських рад». Важливим є те, що виділені цими радами бюджетні кошти є зворотними, тобто повертаються кредитозаймачами в їх місцеві бюджети. Згідно з  розрахунками ця сума за 2016-2020 рр. прогнозується в обсязі 39300 тис. грн., з яких 8400 тис. грн. - кошти від повернення кредитів.

Метою Програми є поліпшення житлових умов сільського населення області, в тому числі учасників антитерористичної операції та їх сімей, подальший розвиток соціальної сфери села, а також активізація індивідуального житлового будівництва на селі шляхом надання пільгових довгострокових кредитів по напрямках кредитування. А це - на будівництво нового житлового будинку у розмірі до 300,0 (триста) тис. гривень; на добудову, реконструкцію, капітальний ремонт до 150 (сто п’ятдесят) тис. гривень та придбання житла (будинків або квартир) у обсязі до 200,0 (двісті тисяч) тис. гривень, на будівництво інженерних мереж (газопостачання, опалення, водопостачання, водовідведення, електрозабезпечення, тощо) з підключенням їх до існуючих комунікацій і за їх межами, впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій (в тому числі утеплення фасадів будинків і квартир, заміна зовнішніх дверей, вікон, заміна газового котла твердопаливним та ін.) до 50,0 (п’ятдесят) тис. гривень.

У ході реалізації Програми передбачається будівництво нових і завершення розпочатих будівництвом 400 житлових будинків загальною площею 55000,0 кв. м, облаштування інженерними мережами та енергоефективним, енергозберігаючими технологіями 2035 сільських осель. Вперше, на розвиток інфраструктури села передбачаються Програмою кошти в обсязі 23,0 млн. гривень, у тому числі на розвиток сфери послуг туризму (в т.ч. сільського, зеленого та ін.), розвиток тваринництва, птахівництва, бджільництва, рослинництва, рибного та особистого селянського господарства.

Також впровадження Програми сприятиме подальшому розвитку соціальної сфери та інфраструктури села;  активізації та зростання темпів будівництва житла на селі, адже вартість введених в дію основних фондів майже втричі перевищують суму наданих кредитів; заохоченню молоді та молодих спеціалістів до постійного проживання та праці на селі, створенню нових робочих місць на селі.

Обласна цільова програма відіграє стимулюючу роль у залученні державних фінансових ресурсів, оскільки поряд із фінансуванням по місцевих бюджетах використовуються кошти державного бюджету.

Прес-служба Зкарпатської обласної ради

 

31 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів