На Закарпатті відроджуються пластові гуртки

На Закарпатті відроджуються пластові гуртки
Уже майже рік діє пластовий гурток станиці Хуст. Щотижня хлопчики в зелених сорочках, поверх яких пов’язані хустки, дівчатка – у беретах і коричневих спідницях збираються на сходини (заняття).

 

Займається з юними пластунами виховник Юрій Сарваді, сам із тих перших пластунів відновленої молодіжної організації. Батько трьох дітей, за фахом економіст, давно мріяв створити подібний гурток, адже запевняє, що Пласт – це рух, ігри, мандрівництво, виховання патріотизму, дисципліни та різних умінь.

«У кінці 80-х років я активно включився в процес національного відродження, був «рухівцем», брав участь у різних акціях,мітингах, демонстраціях. Про Пласт тоді тільки чув, що воно таке десь колись було, і навіть десь є. І ось одного разу довелосяпоїхати в Брюховичі, що біля Львова, піднімати Пласт. З того, що відбувалося там 18-20 травня 1990 року, найбільше запам’яталася атмосфера братерства, взаємоповаги та взаємодопомоги. Це й залишило в душі слід на все життя і запалило бажання передати ті відчуття іншим. Я пройшов вишкіл у Славську. Створив пластовий гурток в Хусті серед друзів, з якими разом мандрував, ходив колядувати, але через рік став студентом і вже не мав змоги активно цим займатися», - розповідає «ГК» головний пластун Хуста Юрій Сарваді.

Та ідею відновити організацію ніколи не полишав. Каже, до її реалізації підштовхнули діти – рідні та чужі, - пише Голос Карпат

«Приміром, Наталя Букачевська стала пластункою в Тернополі і дуже хотіла відновити Пласт у рідному Хусті, а Крістіан Браєр дізнався про організацію з Інтернету. Якось вони познайомилися зі мною і ми почали збиратися на сходини, створили гурток «Шалені мурахи». До речі, назву придумали самі діти», - продовжує пан Юрій.

 

На пластових заняттях – сходинах, прогулянках, мандрівках, змаганнях  –  діти бавляться, співають, майструють, слухають, дискутують, малюють, сміються, вчаться в'язати вузли та орієнтуватися в місцевості. Тут завжди можна побачити й почути щось нове.

Беруть активну участь пластуни й у різних екоакціях, приміром, «Чисте довкілля – здорове майбутнє», яку організувала ГО «Фойта». Пластуни не тільки прибирали зону відпочинку, але вчилися правильно розпалювати багаття. Нещодавно ж на рівні з дорослими розчищали від сміття руїни Хустського замку.

Загалом в організації є своя вікова ієрархія.

«Це новаки (6-11років), юнаки (11-18 років), старшопластуни (18-35 років) і сеньйори (після 35 років). Наразі у гуртку займаються діти віком від 8 до 12 років. Можливо, набиратимемо й молодших. Моя дружина Олеся, педагог за фахом, теж загорілася ідеєю пластування і має намір пройти вишкіл новацьких виховників. Якщо вдасться, то хороший плацдарм для перших ініціатив, здобуття лідерських навичок, пошуку цікавого та правильного оточення відкриється і для наймолодших», - ділиться виховник.

Знайти гуртківців можна в їхній пластовій домівці, що на вулиці Карпатської Січі, 41 (будинок служби побуту, 3-й поверх). Збираються пластуни щочетверга о 16.00 год. за к.ч. 

 

31 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів