Як голова Закарпатської облради приглядався до майбутнього урожаю

Як голова Закарпатської облради приглядався до майбутнього урожаю
Як розвивається садівництво та оновлюються посадки нових садів за новітніми технологіями за рахунок реалізації Програми розвитку та підтримки галузі рослинництва в області, наочно проінспектував голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, відвідавши кілька фермерських господарств в Ужгородському районі. Зазначимо, що торік з обласної скарбниці для цього направлено понад 3,5 мільйонів гривень.

 

Приємні враження у Михайла Рівіса справили доглянуті садженці фруктових дерев поблизу с.Тийглаш, вирощені на фермерському господарстві «Фемелі Груп», засноване торік завзятим садівником Анатолієм Петрунею. Тут, на площі майже 13 гектарів висаджено розкішний плодовий сад з яблунь різних сортів. Такого результату вдалося досягти завдяки фінансовому відшкодуванню за рахунок коштів обласного бюджету за придбання садивного матеріалу. 

Не менш вражаючими виявилися «плантації» із садженців абрикос, слив, груш, яблук, черешень, вишень та персиків, які вирощуються фермерським господарством «Надія Сад», що на території с.Часлівці. Господар Микола Петрунь розповів, що у 2012 році для виробництва безвірусного садивного матеріалу закладено маточник вегетативно-розмножувальних підщеп на площі 5 га.

- На сьогодні площа, зайнята для ведення садівництва, складає 12 гектарів. У цьому році заплановано виробництво 200,0 тис. штук садивного матеріалу, що дозволить здійснити посадку садів за інтенсивними технологіями на площі 38 гектарів, - поінформував Микола Петрунь.

Торік його підприємство також отримало фінансове відшкодування за рахунок коштів обласного бюджету за придбану сільськогосподарську техніку для використання в садівництві, а також за здешевлення вартості садивного матеріалу, який реалізовано для товаровиробників краю на пільгових умовах тощо. 

Наступне господарство, яке приймало очільника облради, це ТОВ «Контак Буд», розташоване на території Баранинської та Холмецької сільських рад. Керівник підприємства Василь Іваниця розповів голові облради, що на 120 гектарах вирощують волський горіх, сливи та груші. У найближчій перспективі - будівництво заводу із переробки горіхів, вартість інвестицій якого складає 30 млн.грн. Серед проблемних питань - незадовільний стан магістральної та внутрішньогосподарської меліоративної мережі. Це при наявності коштів у місцевих бюджетах Ужгородського району, зокрема екологічних та, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Але районна влада нині не консолідує зазначені коштіи місцевих бюджетів для виконання робіт цього об’єкту. А потрібно чимало - 1,2 млн. грн. Михайло Рівіс зі свого боку пообіцяв провести роз’яснювальну роботу з керівництвом Ужгородського району та активізувати їх роботу з розвитку садівництва, яке дедалі стає перспективним у краї.

 

У с.Тарнівці Михало Рівіс відвідав фермерське господарство «Перфект», керівник якого Іван Продан розповів, що на 19 гектарах за європейською технологією вирощуються 12 сортів яблук, серед яких відомі «голден делішес», «ранній голден», «ред джонапринц», «флоріна», «гала», «фуджі», «гренні сміт», «муцу», «айдаред», «чемпіон», «пінова», «джонаголд супра». На території цього саду працює крапельний полив.

- Дуже вдячний депутатам обласної ради, які приймають слушні та дієві програми, направлені на розвиток садівництва плодових культур, модернізацію матеріально-технічної бази сількогосподарського виробництва тощо. Так, наше підприємство отримало фінансове відшкодування за рахунок коштів обласного бюджету за придбану сільськогосподарську техніку та обладнання для використання в садівництві, - розповів Іван Продан, додавши: - Повірте, це суттєва допомога садівникам у цей нелегкий час. 

Цьогоріч його підприємство планує придбати та встановити на площі 8 гектарів антиградобійну систему «Анти-град», вартість якої обійдеться у понад півмільйона гривень, з яких 360 тисяч сподіваються, що депутати виділять з обласного бюджету. До речі, продукція ФГ «Перфект» успішно представляється на ярмаркових заходах та міжнародних фестивалях, додаючи позитивного іміджу Закарпаттю у галузі садівництва. 

За словами директора департаменту агропромислового комплексу ОДА Юрія Лесьо, цьогоріч в області у всіх категоріях господарств нараховується плодово-ягідних 14,2 тис.га. У тому числі у товарному сільськогосподар-ському виробництві обліковується плодово-ягідних 1,6 тис. га та близько 0,5 тис.га горіхоплідних культур. Він також зазначив, що за державними сільськогосподарськими підприємствами АПК, здебільшого підпорядкованих Мінагрополітики та продовольства України, обліковується близько 500 га садів, які наразі перебувають у жалюгідному стані. 

- Це при тому, що вони розташовані у найбільш сприятливих ареалах вирощування виноградних та плодово-ягідних насаджень, - зауважив Юрій Юрійович і додав: - Ми вважаємо ці площі важливим потенціалом оновлення багаторічних насаджень.

Середньорічне виробництво плодово-ягідних всіма категоріями господарств становить – 140 тис.тон. Цьогоріч сільськогосподарськими підприємствами краю здійснено весняну посадку багаторічних насаджень на площі 150 га, що становить 208% до плану, з яких половина закладена під горіхоплідні культури. Окрім цього передбачено виробити 474,1 тис. штук садивного матеріалу, що дасть можливість висадити багаторічні насадження такі, як кісточкові та зерняткові плодові на площі 182,3 га.

- Для підтримки галузі рослинництва на Закарпатті депутати облради прийняли відповідну обласну Програму на 2016-2020 роки, для реалізації якої передбачено майже 20 мільйонів гривень. Кошти будуть направлені на розвиток насінництва, садівництва, ягідництва, горіхоплідних культур та винограду, а також на розбудову інфрастуктурних об’єктів, модернізації та оновлення матеріально-технічної бази сількогосподарського виробництва, розвиток органічного землеробства, - резюмував Михало Рівіс, додавши: - Наступного разу разом з депутатами профільної комісії відвідаємо інші фермерські господарства, аби обранці наочно переконалися у перспективному розвитку садівництва та виноградарства на Закарпатті, які на сьогодні можуть успішно замінити тимчасово втрачений Крим.

Прес-служба Закарпатської облради

 

02 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів