Секрети трембіти - унікального українського музичного інструменту

Секрети трембіти - унікального українського музичного інструменту
Карпатська трембіта стала рекордсменкою серед музичних інструментів у світі. Однак, мало хто знає, її цікаву історію і важливі факти про неї.

 

Україна вже кілька століть поспіль залишається країною-рекордсменом, де виготовляють найдовші в світі музичні духові інструменти - трембіти,- інформує 24 канал.

Майстрів, які вміють їх створювати, залишилося не так і багато.

Трембіта - не той інструмент, який може стати частиною оркестру. Власне, раніше вона і не призначалася для гри. Трембіта була таким собі мобільним телефоном давніх часів: за допомогою її звуку сповіщали про смерть або запрошували на весілля. Нею ж між собою спілкувалися пастухи.

Михайло Тафійчук - унікальний майстер. Він - один з небагатьох в Україні, кому відомі секрети виготовлення трембіти. Саме його інструменти допомогли Руслані виграти Євробачення.

Трембіти пан Михайло робить уже 60 років, як 20-річним вперше взявся за справу. І тоді, і зараз робота починається однаково: в лісі пан Михайло знаходить ідеальну сосну. Не обов'язково рубати все дерево: підійти може і одна гілка. Її поділяють надвоє, і з серцевини кожної займаються різьбленням по частині музичного інструменту. А з'єднують корою дерева. 10 днів копіткої роботи, і трембіта готова до гри. Поки досвідчені майстри продовжують справу, почути голос трембіти в Карпатах може кожен. 

 

02 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів