Книгу про участь австро-угорської армії в Першій світовій презентували в Ужгороді

Книгу про участь австро-угорської армії в Першій світовій презентували в Ужгороді
9 червня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф. Потушняка презентували військово-історичне дослідження про Першу світову війну кандидата медичних наук, хірурга практика Юрія Фатули «Полеглих ми так і не поховали…».

 

Не історик за фахом зробив якісне перше дослідження бойового шляху85-го Мараморосько-Угочанського полку австро-угорської армії, в якому воювали і закарпатці. Автор хотів більше дізнатися про долю свого прадіда Томаша Фатули, солдата австро-угорської армії, який загинув 1918 року на Італійському фронті Першої світової війни, якому й присвячена книга. Перегляд рідкісних архівних матеріалів, документів з приватних колекцій, мемуарів, спогадів зрештою вилився у написання книги. За словами Юрія Фатули, ця книга не про генералів, а про солдатів, не про відомих, а про невідомих, про тих, котрі страждали…

Модерував презентацію кандидат історичних наук, завідувач відділу Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького Йосип Кобаль. Відомий історик допомагав автору збирати матеріали й відзначив ґрунтовність і потрібність праці. Так склалося, що через ідеологічні та часові причини історія Першої світової війни, братовбивчої на території Закарпаття зокрема, коли українці були з обох боків фронту, є фактично білою плямою. За словами Йосипа Кобаля, в Ужгороді є поховання тих часів поблизу залізничного вокзалу, готелю «Закарпаття» тощо, але радянська влада там збудувала житлові масиви, проклали дороги і т. ін. Історик навів приклади масових смертей у 30-градусні морози, у двометрових снігах і через виконання наказів тощо.

«Цією книжкою віддамо шану дідам, прадідам, які незаслужено загинули і які досі не поховані», - вважає видавець, директор ТДВ «Патент» Іван Ключевський, який видав дослідження за кошти видавництва.

Книга цінна й тим, що у ній наведено кількатисячний мартиролог (перелік солдат, які загинули). Тому родичі можуть знайти інформацію про свої рідних.

Практикуючий хірург Юрій Фатула каже, що планує активно займатися хірургією, але дослідження, імовірно, продовжить, бо досі не знайшов відомостей про свого прадіда. 

 

 

10 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів