Про нарахування земельного податку закарпатців проінформують до 1 липня

Про нарахування земельного податку закарпатців проінформують до 1 липня
Податковий кодекс України визначає плату за землю у складі податку на майно, що належить до місцевих податків. А відтак, при визначені розміру податку та наявних пільг, необхідно звертатися до рішень місцевих рад про встановлення місцевих податків та зборів.

 

Нарахування фізичним особам сум земельного податку здійснюється податковими інспекціями, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення. Громадяни мають сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення через установи банків та поштові відділення. Мешканці сіл можуть сплачувати податки і збори через каси сільських (селищних) рад або рад об'єднаних територіальних громад за квитанцією про прийняття податків і зборів (форму якої затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 714 "Про затвердження форми Квитанції про прийняття податків і зборів").

В аналогічному порядку здійснюється нарахування фізичним особам орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та визначаються строки її сплати.

Фізична особа, яка має підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, має право звернутись до контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки із заявою довільної форми для проведення звірки щодо права на користування пільгою зі сплати податку та надати документи, що посвідчують її право на пільгу (посвідчення інваліда першої або другої групи, пенсійне посвідчення (за віком), посвідчення батьків багатодітної сім'ї (які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років), посвідчення "Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС", посвідчення "Потерпілий від Чорнобильської катастрофи" (1-3 категорія), посвідчення "Учасник бойових дій", посвідчення "Інваліда війни", посвідчення "Учасник війни" тощо).

Якщо фізична особа мешкає в одному населеному пункті, а земельна ділянка (будівля, приміщення) розташована в іншому населеному пункті, то для отримання інформації щодо плати за землю такому платнику необхідно звернутися до ДПІ за місцезнаходженням земельної ділянки.

Варто зазначити ,що за несвоєчасну сплату податку фізичній особі нараховується штраф та пеня в залежності від кількості днів затримки сплати.

 

 Відділ організації роботи ГУ ДФС у Закарпатській області

 

10 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів