Закарпатці поки не мають змоги подавати електронні петиції

Закарпатці поки не мають змоги подавати електронні петиції
У половині областей України досі порушується право громадян на подання особливої форми колективного звернення до органу місцевого самоврядування – електронної петиції. Закарпатська область входить в це число. Такі висновки дослідження щодо реалізації права на колективне звернення громадян до органів місцевого самоврядування, яке провели активісти громадської ініціативи прямої дії #ВКЛЮЧАЙСЯ.

 

Група громадських активістів проаналізувала веб-сайти обласних і міських рад у обласних центрах України на наявність можливостей подання громадянами електронних петицій. Виявилось, що у 12 з 24 такий сервіс взагалі відсутній, а у трьох тільки налагоджують цей процес.

Закарпатська обласна рада не забезпечила на своєму сайті можливість громадянам колективно звертатись. Натомість міська рада Ужгорода зробила це.

 Згідно з результатами моніторингу, електронні петиції не запроваджені обласними радами Закарпатської, Івано-Франківської, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Черкаської, Чернігівської та Чернівецької областей. У Вінницькій обласній адміністрації сервіс існує, але працює незадовільно. У Донецькій та Запорізькій – системи у розробці чи у тестовому режимі.

Майже рік тому, 2 липня 2015 р., Верховна Рада України прийняла Закон “Про звернення громадян”, згідно з яким, особливою формою колективного звернення громадян до органу місцевого самоврядування є електронна петиція. Її подача відбувається через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована. Законом було передбачено, що ця можливість у громадян має з’явитись через три місяці після його опублікування.

“Минув вже рік і виявляється, що половина України живе поза Законом “Про звернення громадян”. Влада на місцях закрита для спілкування з громадянами, які її обирають. Це антидемократично і є порушенням прав громадян”, – підкреслила Жанна Соловйова, одна з ініціаторів #ВКЛЮЧАЙСЯ.

Для пришвидшення впровадження інструменту електронних петицій в Україні громадські активісти #ВКЛЮЧАЙСЯ розробили шаблон звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської, в якому громадяни зможуть вимагати реалізації конституційного права на колективне звернення у формі електронної петиції та притягти до адміністративної відповідальності чиновників, винних у гальмуванні впровадження Закону “Про звернення громадян”.

Також громадські активісти звернулись до народних депутатів з вимогою проконтролювати органи виконавчої влади та пришвидшити процес виконання чинного законодавства у частині електронних петицій. Так народний депутат Остап Єднак звернувся до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана і надав список обласних рад, які не впровадили можливість для громадян звертатися до місцевої влади через електронні петиції.

Нагадаємо, на сайті Ужгородської міської ради мають можливість подавати електронні петиції.

Громадська ініціатива прямої дії #ВКЛЮЧАЙСЯ

 

13 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів