Міносвіти роздумовує, чи варто платити стипендії за такою системою, як зараз

Міносвіти роздумовує, чи варто платити стипендії за такою системою, як зараз
У "середнячків" можуть відібрати.

 

Щоб зберегти зацікавленість здібних студентів у навчанні, їм треба збільшити стипендії. Оскільки коштів у бюджеті на це немає, то потрібно позбавити державної допомоги тих, хто має середні бали, вважають у аналітичному центрі CEDOS.

"Якщо цього не зробити у здібних студентів зникатиме мотивація. Адже на сучасну стипендію у 700-900 гривень неможливо прожити", - говорить порталу "Знай" Єгор Стадний, виконавчий директор Аналітичного центру CEDOS.

За його словами, матеріальну допомогу також можна призначати тим, хто її потребує. Але від теперішнього підходу до стипендій потрібно відмовлятися.

"На жаль, наша країна і університети не мають фінансових ресурсів, аби забезпечити всіх студентів-хорошистів хоча би на рівні мінімальної зарплати. Тому маємо робити певні кроки. Також треба враховувати той факт, що для 25% студентів стипендія є життєво важливою. Їм її треба збільшити", - пояснює він.

У міністерстві освіти не прийняли рішення щодо цього питання. Однак заступник міністра освіти Інна Совсун не проти такого підходу до розподілу стипендій.

"Перед зміною розподілу стипендій нам потрібно враховувати критерії матеріального стану студентів, аби чітко зрозуміти, хто її потребу, а хто ні", - каже Єгор Стадний.

Нагадаємо, відповідно до соціологічного дослідження аналітичного центру CEDOS, 48% студентів вистачає коштів на життя і без стипендії.

Володимир Гук

 

17 червня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів