Огірки замість вентилятора, м'ята замість кондиціонера

Огірки замість вентилятора, м'ята замість кондиціонера
Що потрібно їсти, коли на вулиці спека.

 

Їжа має велике значення для самопочуття в спекотну погоду і впливає на реакції організму при підвищеній температурі повітря.

Їжа має велике значення для самопочуття в спекотну погоду і впливає на реакції організму при підвищеній температурі повітря. Щоліта багато роблять одні й ті ж помилки в харчуванні. Є продукти, які здатні охолоджувати організм і запобігати можливимі ускладненням навіть у дуже задушливий день.

Огірки замість вентилятора, м'ята замість кондиціонера

У спекотну погоду харчування має бути гранично полегшеним. Овочевий салат з огірків і помідорів дає подвійну користь при спеці. У ньому багато води, так як огірки складаються практично тільки з неї. У той же час такий салат перешкоджає втраті рідини організмом через природний вміст натрієвих солей у помідорах. Досолювати його немає необхідності. При пересиханні шкіри огірки можна додатково використовувати в якості зовнішнього зволожуючого засобу.

Зелений чай з дрібкою морської солі також у спеку виявиться незамінним. Від нього кров стане рідкішою, а серцю стане легше її перекачувати. У чай, салати, напої показано додавати м'яту. Вона дає освіжаючий ефект. Свіжість рефлекторно від кінчика язика передається через мозок всьому організму і тілу стає легше справлятися з жаркою погодою. Безалкогольний мохіто з льодом або чайні напої з м'ятою можуть стати прекрасною заміною кави в літній час.

Листові овочі, морква віддадуть клітинам цінні вітаміни, а самі не перенавантажуватимуть травний тракт. Фрукти і ягоди у вигляді смузі та салатів багаті антиоксидантами, вітамінами. Можна їх перед вживанням охолоджувати в холодильнику, тоді вони будуть нагадувати фруктовий лід, дарувати необхідну внутрішню прохолоду.

Охолоджуючий ефект може бути досягнутий, якщо включити в свій раціон желе. Зробити його можна з цитрусових або кислих ягід. Такий продукт має невелику калорійність, корисний у спеку і дуже приємний на смак.

Кавун - король-переможець спеки. Він дає необхідну вологу для зневоднених клітин, багатий електролітами і не дає крові згущуватися. Крім того кавун перешкоджає виникненню набряклості. Якщо зробити жаркий день розвантажувальним на цій чудовій ягоді, то замість відчуття спеки і втоми з'явиться бадьорість і легкість.

Шкідливі продукти в спеку

Абсолютно недоцільно втамовувати спрагу солодкою газованою водою. Вона зневоднює організм, а напої з кофеїном можуть дати додаткове навантаження на серце. Краще вже замість них скористатися бадьорить таном або айраном. Для любителів більш консервативних продуктів підійде кефір, але з невеликою жирністю. У кефір, до речі, теж іноді додають м'яту. Вона надає йому гостроти і робить його неповторним за смаком.

Морозиво - не кращий варіант для охолодження. Зазвичай воно містить багато жиру і цукру, а справжнього втамування спраги і порятунку від спеки в ньому не знайдеш. Гранатовий сік у жарку погоду вживають вкрай обережно. Він здатний згущувати кров і в деяких випадках погіршує стан сердечників у спекотні дні. Гострі продукти варто категорично виключити або вживати ближче до вечора, щоб навантаження на серце не подвоїлося.

Літні люди, кардіологічні хворі, пацієнти з гіпертонією при дотриманні охолоджуючої і полегшеної дієти можуть значно краще себе почувати і не переживати за стан свого здоров'я у жаркі дні.

 

20 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів