Де відпочити на Закарпатті?

Де відпочити на Закарпатті?
Канікули у дітей і кілька вихідних днів поспіль у дорослих – чудова можливість відпочити усією родиною, аби веселою компанією. І цього разу рекомендуємо вибиратися за межі міста, аби не тільки добре відпочити, але й набратися нових вражень від наших Карпат.

 

Гортаючи сторінки популярних путівників, обмінюючись власним досвідом та спілкуючись з читачами у соціальних мережах, Про Захід підготував для вас 7 ідей, як можна весело та з користю провести вихідні на Закарпатті. Якщо готові помандрувати рідним краєм, то цей матеріал саме для вас.

 

Реабілітаційний центр бурих ведмедів (Міжгірський район)

Унікальний заклад сподобається як дітям, так і дорослим. Мета діяльності центру – реабілітація особин бурого ведмедя, відтворення їх природної популяції. Сюди потрапляють тварини, яких відібрали у циркачів чи приватних звіринців. Побудувати реабілітаційний центр для бурих ведмедів вирішено в НПП "Синевир" не випадково, адже ця територія за ландшафтними та кліматичними умовами відповідає природному середовищу їх існування. Гігантський вольєр реабілітаційного центру бурих ведмедів розташовано на ділянці лісу 12 га. Всю територію огороджено електромережею. Працівники Центру реабілітації бурого ведмедя в НПП "Синевир" спорудили "ігрові конструкції" для пришвидшення адаптації тварин до умов їх утримання. Також проводяться тренінги для того, щоб ведмеді швидше звикали до нових умов життя.

Плануючи поїздку на Міжгірщину, зазирніть до лісу. Там на вас чекають білі грибочки. І не забудьте відвідати два символи Закарпаття – високогірне озеро Синевір та водоспад Шипіт.

Ферма плямистих оленів (Хустськй район)

Єдина, не тільки на Закарпатті, а й в Україні, оленяча ферма,  розташована недалеко від районного центру ( м.Хуст,)  а саме між селами Іза та  Липча. Датою створення оленячої ферми є 1987р, саме тоді після ліквідації колгоспу завезли перших "плямистих оленів" з Росії. Територія господарства складає близько 60 гектарів. Зі слів працівника господарства, зараз на території налічується близько 200 голів. Дорослі та діти через огорожу можуть помилуватися красою рогатих, а також за символічні кошти погодувати їх сухарями. Оленів тут вирощують задля їх рогів – пантів. З них роблять ліки. Щороку в травні-червні роки красенів зрізають, віддаючи фармацевтичному заводу. Для самих оленів ця процедура є повністю безпечною і безболісною, а роги вже за кілька місяців відростають.

Їдучи до оленів, не забудьте про замок Хуста та село лозоплетіння Ізу.

Андрашівське озеро – для кемпінгу (Ужгородський район)

Колись дуже популярна водойма, а сьогодні трохи призабута,  розташована біля села Андрашівці Ужгородського району. Як пише у своїй науковій роботі  Л.М. Фельбаба, розміщене озеро у нижній частині басейну р. Стара, що є правою притокою р. Латориці. Озеро створили в її заплаві ще у 1965 р. для акумуляції протипаводкового стоку та риборозведення, хоча з останньою метою озеро майже не використовували.

Озеро витягнуте вздовж русла. Його площа становить 62 га, а глибина сягає 6 м. На більшій частині озера середня глибина коливається в межах 1,5—2,5 м. Дно більш    менш рівне, з намулисто-піщаними та намулисто-торф'янистими донними відкладами. Декілька років тому його оголошено зоною відпочинку. До слова, на території озера дуже гарний краєвид і багато місця для наметів. Тут можна відпочити галасливою компанією. Єдине – на забудьте сміттєві пакети.

Водоспад Скакало (Мукачівський район)

По розмірам це звичайно не велетенський Шипіт, але не менш цікавий гідрологічний ансамбль водограїв. Стрімкий потік зривається зі скель урочища Нижнє Грабовище.

Свою назву отримав через те, що його потік наче стрибає по каменях — скаче. Знайти потік легко, до нього веде маркована стежка. Діставшись до першого каскаду, не поспішайте розвертатись,  це тільки початок, водоспадів на маршруті декілька Найближчий населений пункт — Чинадієво. Від цього селища водоспад відділяють символічні 3.5 км — менше години пішої ходи. І не забудьте про одне з найромантичніших місць – замок Сент Міклош.

Зачарований край (Іршавський район)

Це один із наймальовничіших природних парків в Україні. Парк є природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення і входить до складу природно-заповідного фонду України. У Парку водяться такі рідкісні види тварин: карпатський благородний олень, сарна, бурий ведмідь, свиня дика, борсук європейський, рись звичайна, лісовий кіт, бобер європейський, форель і харіус. Парк створено з метою збереження, відтворення та ефективного використання типових та унікальних природних комплексів Східних Карпат, що мають важливе природоохоронне, естетичне, наукове, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення. Загальна площа парку -  6101 гектарів.

Озеро Дийда (Берегівський район)

Це одне з найулюбленіших активних місць відпочинку молоді. Пляж розташований на березі піщаного природного озера (площа водойми 54,6 га, максимальна глибина 16 м). З іншого боку озера – сектори для відпочинк.  Є можливість організації наметового містечка.  Цю територію вважають однією з найкращих для сімейного відпочинку, адже інфраструктура розвинена, і про розваги для дорослих та дітей не забули. На платному пляжі є лежаки, гірки для катання та захисні споруди від сонця. Примітно, що можна як заселятись у намети, так і винайняти хатинку або садибу. До слова, подобово помешкання здають і місцеві.

Загалом Берегівщина багата на різні термальні басейни та рекреаційні зони. І не забудьте про смачнючі вина і ферму страусів, яка розташована по дорозі з Мукачева до Берегова.

Вікторія Жуйко-Сабо, Про Захід

 

24 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів