В Ужгороді лікуватимуть по-новому

В Ужгороді лікуватимуть по-новому
Сьогодні на засіданні виконкому міськради Ужгорода фактично зробили один із перших кроків реформування якості надання медичної допомоги мешканцям міста. Прийняли рішення, спрямоване на раціональне використання бюджетних коштів у лікувально-профілактичних закладах у частині госпіталізації та лікування хворих з інших міст, районів областей та навіть держав.

 

Документ передбачає, що вже з 1 серпня стаціонарне лікування мешканців Ужгородського та інших районів, міст, проводитиметься за умови, що райони  відшкодовуватимуть повну вартість надання медичної допомоги через міжбюджетні трансферти або ж хворі використовуватимуть поліси страхових компаній.

Проект рішення виконкому бурхливо обговорювався під час засідання за участю керівників міських медзакладів, головного лікаря обласного онкодиспансеру і навіть директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Володимира Марковича.

Зокрема, начальник міського відділу охорони здоров’я Василь Решетар повідомив, що тільки протягом 5 місяців цього року неужгородців проліковано вже на 7,6 мільйонів гривень. Міська клінічна лікарня надала послуг мешканцям Ужгородщини на  1 мільйон 555 тисяч гривень, на 883 тисячі гривень – жителям інших районів. Раніше укладені і працюють угоди на відшкодування лише за пацієнтів пологового будинку і дитячої лікарні, але вже підготовлена, хоч ще й не пройшла всі належні процедури, угода про компенсацію міській клінічній лікарні. Однак щодо інших районів, то з їхнього боку бажання співпраці немає, хоча питання піднімалося вже неодноразово.  

uzhgorod.net.ua

Директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Володимир Маркович наголосив, що Кабмін вимагає оптимізації ліжко-місць, мережі закладів, хоча на Закарпатті лише 66,8 ліжок на 10 тисяч населення, тоді як, наприклад, Чернігівська область має 108,6 ліжок.  

Маркович також відзначив, що в середньому в рік від 15 до 20% (17-20 тисяч) жителів Ужгорода лікуються в стаціонарі, однак дуже багато ужгородців користуються медичними закладами третього рівня допомоги, тобто обласними закладами і цей показник сягає близько 200% від розрахункової норми.

Так склалося історично, що в міських закладах лікуються чимало мешканців інших районів, але трансферти за це з районів не проводяться.

Маркович підтримав проект рішення виконкому, відзначив, що це реальний шлях для компенсації на лікування і харчування хворих міста. Однак відзначив і те, що деякі відділення, служби  дублюються на рівні міста і області, з третім рівнем допомоги, тому потрібно удосконалити їхню взаємодію і провести оптимізацію.

Заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак підкреслив, що просто скорочення ліжок не дасть економії. А рішення, яке винесли на розгляд сьогоднішнього засідання виконкому – лише перше в упорядкуванні ситуації в медичній сфері і міська влада вестиме системну роботу, щоб поліпшити медичне обслуговування ужгородців.

 

30 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Юра 2016-06-30 / 19:51:36

    Недавно лежав в нашій лікарні, робили операцію, сам за все платив, все до останнього купувалося, а без хабарів вони нікого лікувати небудуть...