Євросоюз почав пошук вирішення проблем Солотвинського солерудника

Євросоюз почав пошук вирішення проблем Солотвинського солерудника
Експертна комісія Євросоюзу вивчає ситуацію на Солотвинському солеруднику. По допомогу до ЄС на початку року звернувся Уряд України, повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

 

Нині експерти європейської комісії з гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями прагнуть на місці оцінити існуючі загрози. У понеділок, 4 липня, з командою спеціалістів зустрівся голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. 

– Видобувні роботи на солеруднику зупинилися майже десять років тому. Збільшення притоку підземних вод призвели до затоплення гірничих виробок, роботу припинили алергологічні лікарні, на території утворюються карстові провалля, –розповів Москаль, характеризуючи ситуацію. – Існує загроза потрапляння вод з цієї території до річки Тиса. Це стане екологічною катастрофою не тільки для Закарпаття та сусідньої Угорщини, але й для всієї Європи.

Керівник краю також наголосив на важливості закарпатського солерудника як виробничого об’єкта. За його словами, єдина шахта, яка  нині забезпечує сіллю країну – підприємство «Артемсіль» – знаходиться за два десятки кілометрів від зони бойових дій на сході держави.

Як наголосив представник Генерального Директорату Європейської Комісії Едмундс Акітіс, фахівці Євросоюзу на Закарпатті сьогодні перебувають з оціночною місією. «Ми вивчимо ситуацію на місці, зробимо оцінки, щоб розробити проекти для приїзду фахівців експертної групи. Це досить довгий шлях, на якому ми почали робити перші кроки», – сказав він.

Протягом дня представники Єврокомісії проводять зустрічі  з фахівцями профільних міністерств та відомств України, які прибули на Закарпаття. Серед них, зокрема, посадовці міністерств аграрної політики та продовольства України, екології та природних ресурсів, Державної служби з надзвичайних ситуацій. Робоча зустріч триває за участі в.о. голови облради Йосипа Борто та заступника голови ОДА Віктора Мікуліна, а також спеціалістів обласних управлінь.

У вівторок експерти ЄС відвідають Солотвинський солерудник.

 

04 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів