Поради для тих, хто їде у відпустку

Поради для тих, хто їде у відпустку
Лікар Юрій Кривонос розповів як поводитися у спеку та де купатися, повідомляє «Громадське радіо».

 

Одягайте головні убори

Збираючись на пляж, обов’язково прихопіть капелюшок чи панамку. Це захистить вас від сонячного проміння.

Користуйтеся спеціальними кремами для засмаги

Обираючи засіб, зверніть увагу на рівень захисту від ультрафіолету. Якщо людина має світлі волосся, колір очей та шкіру, то він має дорівнювати 50-60. Але різниця в захисті крему з фактором 15-20 і 50-60 не така велика. За словами Юрія Кривоноса, перші захищають на 93 – 94%, а другі – на 98%. Люди з темною шкірою менш чутливі до сонця, але застосовувати креми все ж таки варто. Вплив ультрафіолету типу А, що в літній період достатньо виражений, досить шкідливий, бо сприяє виникненню раку шкіри.

Коли і як засмагати?

Люди, які мають світлу шкіру, спочатку повинні приймати сонячні ванни під тентом, у затінку. Більш стійкі люди можуть починати засмагати по 5-10 хвилин. Найкращий період – до 10-ї години ранку або після 16.00.

Категорично не можна засмагати людям, які мають автоімунні захворювання (зокрема червоний вовчак), сонячну алергію, врождені вади серця, особливо синього типу, важкі серцево-судинні захворювання, перенесені інфаркт або інсульт. Також не бажано активно засмагати маленьким дітям і людям похилого віку.

Що пити і в якій кількості?

Лікар радить солону воду, оскільки з потом організм втрачає потрібні солі, насамперед Натрій. Не давайте дітям мінералку з газом, його потрібно випускати. У спеку корисно пити узвар. Він містить достатню кількість солей. Не вживайте алкоголь. Він знижує чутливість до перегріву.

Доросла людина в звичайних умовах має випивати 2,5 – 3 літри залежно від ваги, але за умов перегрівання об’єм може збільшуватися в 2 – 3 рази. Пити особливо важливо для дітей, адже вони дуже швидко втрачають воду.

Їсти на пляжі краще соковиті фрукти та овочі, вимиті вдома

При спеці варто уникати продуктів, багатих на тваринні жири, фаст-фуду.   Не купляйте їжу в місцях, які викликають у вас хоч найменший сумнів. Прихопіть воду для обробки рук або спеціальний гель для обробки рук.

Не ходіть на пляжі, де купатися заборонено

Це – ризик. Вода може бути забруднена лептоспірозом, холерним вібріоном та іншими інфекціями. Їх можна підхопити через мікропошкодження шкіри, які досить легко отримати.

Якщо ви наковталися води, уважно спостерігайте за самопочуттям

При погіршенні стану (нудоті, болю в животі, підвищенні температури) звертайтеся за медичною допомогою.

 

04 липня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів