Доходи українців знизились до рівня 2005 року

Доходи українців знизились до рівня 2005 року
Держкомстат України підрахував наявний дохід на одного українця в першому кварталі 2016 року. Виявилося, що середньостатистичний українець має в своїй кишені близько 265 доларів, якщо перевести наявну готівку в "бакси" за офіційним курсом НБУ.

 

Українці, почувши таку новину, побігли оглядати кишені, а потім почали ділитися результатами оглядів у соцмережах.

"Брехня! У моїх кишенях нічого такого немає!", - пишуть одні.

"Максимум пом'ята сотка гривень! Де мої 265 доларів?" - вторять їм інші.

Внесемо необхідні пояснення. Справа в тім, що середній наявний дохід, як і середня зарплата, середня пенсія, середня субсидія і т.д. - це величина умовна, схожа на середню температуру по лікарні. Пам'ятайте, як в анекдоті? У когось - 40 градусів, хтось помер, а в середньому - 36,6.

Та само і середній наявний дохід. Якщо у 99 осіб в кишені лише "пом'ята сотка гривень", а у когось одного під матрацем завалялося $ 26 тис., то середня сума на цих 100 осіб якраз і складе ті самі 265 доларів.

А ось що таке цей самий "наявний дохід" і чим він відрізняється, наприклад, від середньостатистичної зарплати, "КП" в Україні" поцікавилася у експерта.

– Наявний доход – це популярний показник оцінки доходів населення країни, – роз'яснив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – При його розрахунку враховуються всі доходи: зарплата, відсотки по депозитах, дохід від здачі нерухомості в оренду та інші легальні надходження. Крім того, враховуються і різного роду соціальні пільги, які отримують українці з держбюджету в грошовій і не грошовій формі – субсидії на ЖКГ, допомоги на дітей, виплати біженцям. Тому і розрахунок ведуть на одного жителя країни, включаючи старих і немовлят, щоб врахувати всі доходи і всі соціальні виплати.

Зрозуміло, Держкомстат все це рахує в гривні, але, каже економіст, звичніше і коректніше все ж порівняти ці суми в доларовому еквіваленті – аж надто різним був курс за останні роки.

Отже, за підсумками першого кварталу 2016- го кожен українець має в своїй кишені близько 265 доларів, в той час як ще три роки тому - в першому кварталі 2013-го - ця сума становила 651 долар. За показником наявного доходу ми зависли між 2005-м і 2006-м роком, коли ці показники становили 199 і 290 доларів відповідно.

– Користуючись цими даними, можна відповідати на одне з улюблених українських питань: коли рівень життя українців досягне докризового рівня, – вважає Олександр Охріменко. – Якщо провести аналогію, то можна зробити висновок, що наявний дохід українців може досягти рівня 2013 року не раніше 2023-го. Думаю, в історію України цей період цілком може увійти під назвою "втрачене десятиліття". І нинішні українці зможуть пишатися тим, що спочатку вони своїми руками знищили економіку країни, а потім 10 років її відновлювали. Але зате зберегли в незайманому вигляді корупцію, бідність і соціальну несправедливість.

Гондурас обігнав Україну за ВВП на душу населення

Згідно з даними, оприлюдненими Світовим банком, ВВП на душу населення в Україні за 2015 рік склав 2005 доларів. Виявилося, що після "реформ", так успішно проведених Яценюком, Гонтаревою, Яресько та іншими, нас обігнав навіть Гондурас з показником 2047 доларів.

Аналогічна ситуація і в даних МВФ: український показник - $2004, гондураський - $ 2406. До речі, в фонді прогнозують, що за підсумками 2016 року, наші країни чекає ще більший розрив: ВВП на душу населення в Гондурасі складе $ 2397, а в Україні - $ 1854.

Примітно, що якщо ознайомитися з показниками ВВП на душу населення за минулі роки, стає очевидним: як і у випадку з наявними доходами Україна відкинута на 10 років назад. І нам знадобиться мінімум десятиліття, щоб повернутися до рівня 2013 року, який, поклавши руку на серце, був для України хоча і максимальним, але за світовими мірками не таким вже й високим.

До речі

Як показало опитування, проведене кадровим порталом hh.ua, більш ніж половині українців регулярно не вистачає грошей до наступної зарплати. Підкреслюємо: йдеться про працюючих людей. Якщо ж брати населення країни в цілому, то різні дослідження показують, що за межею бідності живуть три чверті населення країни. Це не дивно, якщо згадати, що раніше опитування того ж кадрового порталу показало: українці вважають, що їм для нормального життя потрібно заробляти не менше 20 тис. грн. в місяць. Тим часом середня зарплата по країні складає 4984 грн., а мінімальна - 1450 грн.

 

 

10 липня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів