На День Ужгорода оновлене Совине гніздо вже прийматиме гостей

На День Ужгорода оновлене Совине гніздо вже прийматиме гостей
Новій команді міської влади, незважаючи на труднощі, вдалося відреставрувати пам'ятку архітектури та довести до логічного завершення міжнародний грантовий проект.

 

«Совине гніздо», або «Богольвар» - архітектурна пам'ятка національного значення - посідає особливе місце серед пам’яток архітектури в Ужгороді. Старовинна будівля, зведена у 1781 році, ще донедавна знаходилася у плачевному стані. На сьогодні ж тут практично завершено реставраційні роботи, - йдеться на сторінці Ужгородської міської ради у Фейсбуку.

Тема реконструкції винного льоху на вул. Ракоці в історичному центрі міста піднімалася неодноразово. Лише у 2013 році у рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» Ужгород та польське місто Ярослав взяли участь у Проекті «Ярослав-Ужгород: спільна ініціатива для покращення туристичної привабливості міст-побратимів». Завдяки цьому проекту з’явилася можливість відреставрувати важливі архітектурні пам’ятки. В Ужгороді це «Совине гніздо», а в Ярославі – Кам’яниця.

На реалізацію проекту в Ужгорода передбачено 850 тисяч євро, з яких 90% - грантові кошти, решта – кошти міського бюджету. Із різних причин проект, який офіційно стартував у 2013 році, сам тендер проведений навесні 2015 року, а угода з підрядником укладена у липні. Безпосередньо до робіт приступили у серпні, а вже у вересні вносили зміни до проектно-кошторисної документації, бо у ході підготовчих робіт з’ясувалося, що багато важливих нюансів не було враховано.

Роботи проводить львівська фірма "Трансбуд", яка виграла тендер. До "Совиного гнізда" брала участь у реставрації багатьох історичних об'єктів, у тому числі в центральній частині Львова та в Івано-Франківську, загалом працює над подібними об'єктами вже понад 15 років, має ліцензію на реставрацію пам'яток архітектури. За словами представника фірми-підрядника Володимира Марценюка, наразі роботи у «Совиному гнізді» завершено десь відсотків на 97. Роботи, передбачені грантовим проектом, були виконані вчасно, зараз завершуються ті роботи, які не були передбачені, але мусять бути зроблені для того, щоб об’єкт мав завершений вигляд.

Сьогодні «Богольвар» відвідали учасники міжнародного туру Західною Україною, які знайомляться з кращими проектами Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства «Польща-Білорусь-Україна 2007 – 2013». Близько сорока гостей із Польщі та Львівської, Волинської, Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської областей мали змогу побачити, як повертають до життя пам’ятку архітектури XVIII століття.

Міський голова Богдан Андріїв, який зустрів гостей, продемонстрував, що вдалося зробити. Це і відреставровані зали з оновленими стінами та викладеною цеглою підлогою, відновлені вентиляційні канали, оновлений фасад та новий, перекритий черепицею дах, зовні викладено один новий мур та відреставрований старий.

За словами Богдана Андріїва, реконструкція трохи затягнулася у часі, бо під час реалізації проекту новому керівництву міста довелося вирішувати багато проблемних питань. Основні роботи проведені у листопаді-грудні минулого року, зараз реконструкція пам’ятки наближається до завершення, і вже можна з упевненістю сказати, що «Совине гніздо» стане справжньою туристичною родзинкою Ужгорода і культурним центром – місцем, де проводитимуть різноманітні фестивалі та виставки, а також інші митецькі атракції.

Завершити роботи і відкрити об’єкт планують до Дня незалежності, а вже перший фестиваль проведуть у «Совиному гнізді» восени до Дня міста.

Заступник міського голови Олександр Білак також розповів, що будівля знаходилася у занедбаному стані, не було жодної гідроізоляції, водовідведення, у підвалах – вода. Були проведені всі роботи, щоб це усунути, відновлено всі опорні стіни, зараз облаштовуються ділянки, які не були враховані у проекті з самого початку. Сам проект готувався у 2009 році і був поданий у 2010-ому. Ужгород отримав на сьогодні лише перший транш грантових коштів – 160 тисяч євро. Після завершення робіт і за підсумками фінального звіту, який Ужгород зараз готує разом з польськими партнерами з Ярослава, місто отримає залишок грантових коштів, який буде повернуто до міського бюджету.

За словами представників спільного технічного секретаріату програми, які сьогодні навідалися до Ужгорода, реалізацією проекту та самим об’єктом вони задоволені. Гості з Польщі також висловили впевненість, що Ужгород братиме участь й у проектах програми 2014-2020.

 

10 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів