Військовим пропонують забезпечити, що їх опізнають у разі смерті

Військовим пропонують забезпечити, що їх опізнають у разі смерті
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо генетичної ідентифікації військовослужбовців, яким передбачено створення відповідної бази даних ДНК.

 

Законопроект №2001а розглянули за скороченою процедурою і підтримали за основу 253 депутати.

Депутат Олег Петренко пояснив, що закон пропонує встановити гарантії ідентифікації загиблих військових шляхом створення бази даних ДНК (дезоксирибонуклеїнових кислот) військовослужбовців.

Секретар комітету з питань нацбезпеки й оборони Іван Вінник (БПП) зазначив, що за останні 6 днів Україна втратила 13 воїнів у зоні АТО і 59 отримали поранення

"Ми спостерігаємо суттєву активізацію ворога, нас обстрілюють з артилерії…", – зазначив він, мотивуючи голосувати за законопроект.

Передбачається, що ідентифікація, зокрема, допоможе родинам загиблих бійців оформлювати документи й отримувати допомогу від держави.

Депутати фракції "Батьківщина" повернулися на робочі місця, щоб підтримати цей законопроект.

Однак Олена Шкрум закликала до другого читання передбачити бюджет на створення бази ДНК й проведення ідентифікаційних експертиз.

Законопроект встановлює, що ідентифікація військовослужбовця є обов’язком держави.

Отримання зразків ДНК відбувається за згодою особи, яка вступає на військову службу.

Уповноважений орган зобов’язаний надати можливість особі, яка вступає на військову службу, здати за допомогою неінвазивних методів, біологічні зразки матеріалу, що містять ДНК цієї особи.

Джерело: www.pravda.com.ua

 

12 липня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів