Понад дві з половиною тисячі перевірених газових лічильників на Закарпатті виявились непридатними

Понад дві з половиною тисячі перевірених газових лічильників на Закарпатті виявились непридатними
За 6 місяців 2016 року фахівцями ПАТ "Закарпатгаз" спільно з ДП "Закарпаттястандартметрологія" повірено понад 15,3 тис. лічильників газу мешканців Закарпатської області. Понад 2,9 тисячі з них визнано непридатними до подальшої експлуатації.

 

Періодична повірка лічильників газу обов’язкова та передбачена вимогами Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність", і здійснюється спільно з представниками державного підприємства «Закарпаттястандартметрологія» на базі сервісного центру з повірки побутових лічильників газу ПАТ «Закарпатгаз».

"Фахівці ПАТ «Закарпатгаз» завчасно сповіщають споживачів про необхідність зняття лічильника газу на періодичну повірку: надсилають лист, у якому вказано дату зняття лічильника. Нашому клієнту необхідно лише надати доступ до помешкання, де розташований прилад обліку, для його демонтажу. Для побутових споживачів демонтаж, повірка та транспортування лічильника безкоштовні", - наголошує директор комерційний  ПАТ "Закарпатгаз" Олександр Голуб.

З 15,3 тисячі побутових лічильників газу, повірених з початку 2016 року, визнано непридатними з різних причин 18,9%. З них майже 1% - через втручання у роботу лічильників недобросовісних споживачів.

Однією з причин неможливості використання раніше встановленого лічильника є втручання споживача в роботу приладу обліку для зменшення його показань. За шість місяців 2016 року фахівцями газорозподільної компанії спільно з ДП "Закарпаттястандартметрологія" виявлено та зафіксовано 146 таких випадків.

При підтвердженні факту втручання в роботу лічильника, споживачу, окрім оплати вартості проведеної експертизи, нараховуються збитки, завдані його неправомірними діями. Не виключено, що окрім відшкодування збитків, на «махінаторів» чекає ще й кримінальна відповідальність. Ст. 185 Кримінального Кодексу України передбачає штраф у сумі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або навіть позбавлення волі терміном до 3 років. 

"Мотиви, які спонукають людей втручатися в роботу лічильника, різні. На порушення Закону людей штовхає важке фінансове становище. Але, як не дивно, таких клієнтів меншість. Переважна більшість порушників – це заможні люди, для яких оплата вартості спожитого енергоресурсу є далеко не критичною. Проте така небезпечна та сумнівна економія може обійтися дуже дорого. Зменшувати споживання блакитного палива необхідно не шляхом махінацій з приладом обліку, а облаштуванням оселі сучасним енергоефективним обладнанням та утепленням будинків", - розповідає начальник служби контролю та організації обліку газу, головний метролог ПАТ «Закарпатгаз» Тарас Бойчин.

ПАТ «Закарпатгаз» нагадує: маніпуляції з лічильниками газу не тільки незаконні, але і вкрай небезпечні. Не піддавайте небезпеці власне життя й життя оточуючих!

 

15 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів