Соліст "Rock-Н": про квоти, АТО і популярність української музики за кордоном

Соліст "Rock-Н": про квоти, АТО і популярність української музики за кордоном
Закарпатський рок-гурт Rock-Н – однин із небагатьох колектив в Україні, який співає на русинському діалекті. 

 

Вони майже ніколи не проводять репетицій, бо учасники гурту живуть в різних регіонах країни, проте це не заважає їм давати на рік понад 50 концертів не тільки в Україні, а й за кордоном. 

У рамках фестивалю покрівлі, що відбувся цими вихідними на Петрівському ярмарку, Rock-Н вперше відвідав Чернівці. Для чернівчан музиканти заспівали на Соборній площі пісні із останнього альбому "Співаночки про любов". Про творчі плани "МБ" розповів соліст гурту Віктор Янцо.

– Чи не вплине квотування на якість української музики. Яка ваша оцінка цього закону?

– Насправді десь у душі я був проти цих квот, тому що якісна музика повинна сама себе пропагувати. Але, думаю, це питання перехідне, проте українським виконавцям не потрібно розслаблятися. Не думаю, що ці квоти допоможуть Україні стати більш популярною у світі на музичному ринку, це все винятково політичне питання. 

– Яка зараз ситуація на ринку шоу-бізнесу у зв’язку із введенням квот?

– У наших ефірах російська музика була домінуючою на радіостанціях та провідних телеканалах. Але молодь зараз відходить від телевізора. У мене, наприклад, близько 15 років його немає. Вікова категорія, яка дивиться телебачення – переважно пенсійного віку. Не секрет, що українські гурти завжди прагнули виїхати з концертами до Росії. Якщо ти ідеш до Росії – стаєш популярним. Тому що там великий споживацький ринок, люди готові за це платити. А зараз в Україні усім буде трохи тісно, стане важко заробляти гроші. Росія – це великий замовник, але в українській музиці потрібно пробиватися на Європу, тому що там все-таки більше замовлень, більш вихована публіка з кращими смаками, ніж в пострадянському просторі. 

– Серед українських гуртів з’явилася мода виступати у прифронтовій зоні. Які у вас плани щодо цього?

– Жодних абсолютно. Принципово не будемо туди їздити, тому що це все не потрібно. Зараз в Україні склалася така ситуація, коли тобі приходить повістка, то ти від неї втікаєш, береш гітару і їдеш з концертом на Схід. Я вважаю, що це не правильно. 

– А як щодо "Океану Ельзи", котрий нещодавно дав концерт в Маріуполі?

– Це гурт, що добре керує свідомістю людей. Він є взірцем, тому їм потрібно їздити. Тому що це той інструмент, котрий насправді діє на сьогоднішню ситуацію. А решта маловідомих гуртів хочуть піаритися в період війни.

– Зараз все більше українських гуртів фокусують свою творчість на Європі. Куди ви їздите за кордон?

– Щодо всієї Європи, не знаю, але от в Польщі справді добрий ринок для українських гуртів. Зараз в них популярні українські "Гайдамаки", Kozak System та інші. Гурт Rock-Н час від часу дає там концерти. Також невелику аудиторію ми маємо в Канаді. Це винятково українська діаспора, бо за кордоном українську музику ніхто не слухає, навіть "Океан Ельзи". 

 

15 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів