На Закарпатті вшановували пам’ять Юрія Керекеша

На Закарпатті вшановували пам’ять Юрія Керекеша
26 червня могло виповнитися 95 літ знаному закарпатському письменнику Юрію Керекешу. З цієї нагоди сьогодні в рідному селі митця – Великі Лучки на Мукачівщині – відбувся вечір пам'яті. На захід завітали донька літератора Ольга Новікова, головний спеціаліст управління культури ОДА Оксана Дурунда, голова обласної організації НСПУ Василь Густі, письменники Надія Панчук, Сергій Федака, Олександр Гаврош, літературознавець Олександра Ігнатович, а також – представники місцевої влади й інтелігенції.

 

В будинку культури бібліотекарі створили затишну атмосферу сільської хати, яку, крім народних атрибутів, прикрасили і письменницькі – рукописи, друкарська машинка, а ще – настроєві родинні світлини. Поряд експонували найвідоміші твори з об'ємного і різноманітного доробку поета, прозаїка, драматурга, критика, перекладача. Серед інших – роман "Блукання в порожнечі" та збірка художньо-документальних оповідей про рідне село "Зустрічі без прощань", яка, за словами земляків, стала для них настільною книгою.

Юрій Керекеш прожив непросте, але й дивовижно насичене життя – еміграція до Америки, здобуття медичної освіти в Будапешті та філологічної в УжДУ, робота в газеті "Закарпатська правда", акторська праця в облмуздрамтеатрі (де митець знайшов свою обраницю, з якою прожив 61 рік), виключення з лав КПРС як "наклепника на радянську дійсність", вчителювання у закарпатських глибинках, участь у "Пласті" та "Просвіті" й ін.

Надзвичайно цікаві сторінки з родинного життєпису відкрила для присутніх донька письменника Ольга Новікова, котра, схоже, успадкувала літературний хист батька. Пізнавально та художньо цінну розповідь, таку собі "душевну біографію" батька, буде надруковано в книзі спогадів про Юрія Керекеша, яку актив крайової організації НСПУ планує підготувати і видати наприкінці року. Принагідно, голова письменницького осередку Василь Густі звернувся до односельців митця з пропозицією поділитися власними споминами та світлинами, які теж можуть увійти до майбутньої книги.  

Також Василь Густі передав бібліотекарям добірку нових видань творів класиків закарпатської літератури та сучасних крайових письменників, значній частині з яких, до слова, Юрій Керекеш свого часу допоміг утвердитися в літературі, позаяк умів виявляти і скеровувати таланти.

Враженнями про Юрія Керекеша як багатогранну творчу особистість і, заразом, скромну, доброзичливу, шляхетну людину поділились письменниця Надія Панчук, літературознавець Олександра Ігнатович, літератор і публіцист Сергій Федака. Останній зауважив, що нинішня зустріч, яка виявилась дійсно цікавою, є репетицією відзначення сторіччя від дня народження Юрія Керекеша і до майбутнього ювілею постать письменника належить увічнити не тільки літературними виданнями, а й пам'ятником.

Із відповідною ініціативою звернулась і донька Юрія Керекеша, котра готова передати в музейне зберігання письмовий стіл, канцелярське приладдя і частину бібліотеки батька.

В свою чергу, сільський голова Великих Лучок повідомив, що нещодавно саме порушив питання створення музейної кімнати, присвяченої видатним уродженцям села, на базі однієї з місцевих загальноосвітніх шкіл та висловив упевненість, що згадані експонати стануть окрасою збірки, з якою зможуть знайомитись і учні (а їх у школі понад 1300), і мешканці та гості села. Водночас, Ярослав Чоп розповів, що вже найближчим часом на фасаді будинку, в якому жив Юрій Керекеш, на його честь установлять меморіальну дошку.

Наостанок, організатори й учасники вечора пам'яті висловили думку, що подібну презентацію життєвого і творчого шляху земляка доречно повторити для учнівської молоді – вже з початком навчального року. 

Управління культури Закарпатської ОДА

 

20 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів