Депутати продовжують "закручувати гайки": курцям в Україні стане ще важче

Депутати продовжують "закручувати гайки": курцям в Україні стане ще важче
Курців хочуть змусити вести здоровий спосіб життя. У Раді з'явився законопроект, який істотно збільшує штрафи за куріння в громадських місцях і забороняє димити в офісах, на літніх майданчиках кафе, у яких є хоча б дві стінки. 

 

Більш того, на порушників радять "стукати" в поліцію, пишуть Вести.

Автори антитютюнового закону - Ольга Богомолець, Олег Мусій, Ганна Гопко. Цей авторський колектив вже не перший раз подає антитютюнові проекти: наприклад, в минулому році вони хотіли заборонити сигарети з ментолом і фруктовим присмаком.

Закон можуть ухвалити вже у вересні, в такому випадку він вступить в силу з початку 2017 року.

Найголовніша новинка - заборона куріння на літніх майданчиках кафе, які відкривали навіть взимку саме для курців. Депутати вказали, що мова йде про приміщення, обгороджені склом або тимчасовими перегородками - в такому випадку, мовляв, це приміщення і курити там заборонено. Причому заборона стосується і електронних сигарет, і кальяну.

Ресторатори офіційно поки коментують ідею дуже стримано. Щоправда, неофіційно зізнаються: влада хоче завдати чергового удару по їхньому бізнесу.

Зміни можуть торкнутися і готелів - там, згідно з проектом, не повинно бути номерів для курців. Більш того, хочуть зобов'язати закрити курилки в усіх офісах, торгових центрах, держструктурах, вокзалах... Виняток - тільки аеропорти: там організація місць для курців - на розсуд керівництва.

В офісах ж можуть виникнути труднощі. "Відсутність курилки змусить співробітників надовго відлучатися - вони будуть постійно ходити на вулицю, що явно позначиться на їх ККД", - сказали в одній з великих компаній.

Втім, і за куріння на вулиці можна постраждати. "Якщо хтось курить на зупинці, то сміливо зупиняйте патруль і скаржіться. Якщо димлять в під'їзді, пишіть на них заяву в поліцію. Штрафи збільшуємо, нехай платять", - сказав Мусій. Він пропонує карати порушників штрафом в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 340 грн (зараз від 51 грн).

В той же час, у поліції кажуть, що оштрафувати курця досить складно, оскільки він часто говорить, що забув документи вдома.

Адвокат Андрій Вареник теж не вірить в те, що штрафи подіють. "Поліцейський витратить більше часу на з'ясування відносин і складання протоколу, а в цей час він потрібен в іншому місці, де вчиняється злочин", - зазначив Вареник.

 

20 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів