Закарпатська еко-конопля їде в Європу – експерт

Закарпатська еко-конопля їде в Європу – експерт
Закарпатський фермер вирощує для Європи екологічно чисті гречку, спельту, квасолю та амарант. Українців ці еко-продукти не цікавлять, адже замість якісної їжі ми радше готові купувати ліки від недуг, до яких призводить неправильне харчування.

 

У фермерському господарстві  «Угочанський смак», що знаходиться в селі Ботар Виноградівського району, вирощують екологічно чисті продукти з відповідними міжнародними сертифікатами, спеціально на замовлення ЄС. Мова йде про амарант або так званий «божий хліб» (30 га), спельту (понад 300 га), квасолю (30 га), гречку (понад 50 га). Крім того, від недавна на Закарпатті вирощують ще й еко-часник, цим займається господарство Симочко з Перечинщини, повідомляє Mukachevo.net.

– Часник та коноплю у нас вирощують вже другий рік, гречку, квасолю та амарант перший рік, а спельту вже третій рік поспіль. Є така міжнародна виставка екологічної продукції, що відбувається щороку у лютому в німецькому Нюрнберзі. Там визначаються квоти того, які саме продукти зараз потребуються на європейському ринку, також відбувається еко-біржа, - розповів у коментарі для Mukachevo.net закарпатський туризмознавець Федір Шандор.

– Такі продукти, як часник, гречка та квасоля частково залишаються на українському ринку - за залишковим принципом, а на все інше вже наперед є 100-відсоткове замовлення на Європу. Справа в тому, що українці не готові платити за якісний товар. Наприклад, звичайна пшениця вищого сорту зараз коштує до 200 євро за тону, а еко-спельта минулого року коштувала 800 євро, а цього – 400 євро за тону, тобто вдвічі дорожче. Або якщо звичайну гречку можна купити за 43 грн кілограм, то зелену еко-гречку - 100 гривень. Наші люди скоріше готові нести гроші в аптеки, ніж віддавати за якісні продукти.

До речі, у нас на Закарпатті немає млинів для перемелювання якісної муки, тому ми їмо другий сорт, нам в магазинах продають хліб із зіпсованої муки. Більшість борошна робиться з вінницького, тернопільського зерна, а це мука «бросова», з високим вмістом глютену. Саме тому Європа здорова, а українці хворі, - підкреслює Шандор.

Відтак, закарпатська еко-конопля їде в Європу і переробляється на олію для фармації, олія з амаранту - в харчові добавки, квасоля і зелена гречка - для дитячого харчування. І це все не те українське «еко», яке купуєш за сто доларів у Києві, а по-справжньому здоровий продукт.

– Це не просто висипати хімію на землю, за всіма рослинами доглядають вручну. В Україні всього чотири чи п’ять виробників мають міжнародний сертифікат «ЕКО», і один з них є закарпатським -  «Угочанський смак» Павла Тизеша. Це означає, що до виробника приїздять фахівці з Європи, у нашому випадку найближчим є Будапешт, та беруть заміри землі перед посівами і після збору урожаю. Тільки після того дозволяють експортувати продукт в Європу, - додав експерт.

 

21 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів