У прикордонному містечку Сігет-Мармацієй знову відзначатимуть Дні добросусідства України та Румунії

У прикордонному містечку Сігет-Мармацієй знову відзначатимуть Дні добросусідства України та Румунії
У неділю (24.07) в румунському прикордонному містечку Сігет-Мармацієй (повіт Марамуреш) відсвяткували Дні добросусідства України та Румунії. Вперше цей міжнародний фестиваль відбувся тут у 2002 році з ініціативи тодішнього голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, після чого 14 років не проводився взагалі.

 

Саме Г.Москаль став ініціатором відновлення свята й цього разу. У жовтні минулого року Дні добросусідства України та Румунії (у рамках прикордонних Рахівщини й Тячівщини з українського боку та повіту Марамуреш із румунського) відсвяткували в закарпатській Білій Церкві. Теперішнє свято стало символічним кроком у відповідь із боку Марамуреша.

Урочиста частина розпочалася на мості через Тису, який з’єднує дві країни, а далі свято перемістилося в етнографічний музей під відкритим небом. Незважаючи на спеку, Дні добросусідства відвідала величезна кількість людей, для яких виступали фольклорні колективи з прикордонних областей, діяли виставки-продажі сувенірів, працювали кухні з національними стравами тощо.

Як зазначив у своєму вітальному слові голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, «є два погані «сусіди» – великі ріки й довгі дорогі. Але  з хорошими сусідами будуємо через ріки  мости, а довгу дорогу  до  благополуччя проходимо пліч-о-пліч. Ще кажуть, що краще посваритися з тещею, ніж із сусідом! Закарпаття  і Марамуреш у своїй спільній  історії  завжди були , є і будуть  хорошими сусідами й друзями…»

Закарпатську делегацію на святі представляли керівники області Геннадій Москаль та Михайло Рівіс, голови райдержадміністрацій, міський голова м.Хуст, керівники силових та контролюючих структур, фольклорні колективи, народні майстри.

Наступного року Дні добросусідства України та Румунії в рамках повіту Марамуреш та прикордонних районів Закарпаття відбудуться на українському боці. 

Прес-служба Закарпатської ОДА

 

25 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів