В облраді розглядали зміни до бюджету Закарпаття на 2016 рік

В облраді розглядали зміни до бюджету Закарпаття на 2016 рік
У понеділок, 25 липня, розпочався у Закарпатській облраді із засідання бюджетної комісії, де йшлося про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік. Крім членів комісії - представників різних політичних фракцій, участь у ньому також взяли голова облради Михайло Рівіс та його заступники – Йосип Борто і Петро Грицик.

 

Відкриваючи засідання, головуючий Василь Кошеля відразу ж перейшов до суті та оголосив питання, внесені на розгляд комісії. Наразі в обласній скарбниці є 62,6 млн.грн., які потрібно правильно розподілити на потреби життєдіяльності краю та його жителів. Однак, як зауважив Олександр Ледида, потрібне повне фінансування з Києва, а не часткове, як зараз. За його інформацією, центральна влада нині оминає Закарпаття і з виділення субвенцій на утримання профтехучилищ, і на розбудову доріг, де урядом передбачено 19 млрд.грн. Він також поцікавився долею міжнародного аеропорту «Ужгород».

- На вулиці 21 століття, а Закарпаття позбавлене авіасполучення. У 1924 році футбольна команда від Закарпаття літала в Прагу на матч, а у 2016 році аеропорт, який має загальнообласне значення, - хоронять, - невдоволено мовив екс-голова ОДА, а нині обласний обранець Олександр Ледида.

Присутній на комісії директор департаменту фінансів ОДА Петро Лазар поінформував крайових парламентарів, що для функціонування аеропорту «Ужгород» щомісячно потрібно 350 тисяч гривень з обласного бюджету. Та основна причина призупинення роботи аеропорту - необхідно терміново відновити дію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про передачу відповідальності за забезпечення обслуговування повітряного руху та про експлуатацію міжнародного аеропорту «Ужгород».

Тут своє слово сказав і очільник облради Михайло Рівіс, зазначивши, що якщо аеропорт не приймає літаки і не здійснює польоти, то потрібно оптимізувати кадровий штат та зменшити видатки на його утримання. Його підтримали більшість колег, які, серед іншого, внесли пропозицію заслухати на черговому пленарному засіданні сесії куратора з ОДА, який відповідає за функціонування аеропорту «Ужгород».

Не оминули обранці й виділення коштів на обласну програму «Турбота». На думку Золтана Лендєла, зазначена у проекті сума 700 тисяч гривень – мізерна для потреб малозабезпечених людей, які потребують чималі кошти на лікування або дороговартісні операції. На це його опонент – Петро Грицик зауважив, що нині найбільше запитів про виділення коштів на лікування йде від народних депутатів ВРУ від Закарпаття. Тому він пропонує внести зміни до програми «Турбота» з тим, аби виключити пункт про виділення матеріальних допомог на запити нардепів. «Хай створюють у парламенті благодійні фонди і таким чином безпосередньо допомагають своїм виборцям», - зазначив Петро Васильович, додавши: - А не піаритися на коштах, які надійшли в обласний бюджет від платників податків та направлених профільною комісією облради людям на лікування».

На цьому думки членів комісії розійшлися. Золтан Лендєл наполягав визначити у положенні програми «Турбота» пріоритети, а його колега Петро Добромільський запропонував лікувати хворих або оперувати їх у вітчизняних медзакладах, а не за кордоном, де у кілька разів дорожче. Тому було вирішено доручити профільній комісії спільно з департаментом охорони здоров’я ОДА розробити чіткий перелік надання фінансової допомоги потребуючим краянам на лікування.

Також неабияка дискусія виникла навколо перерозподілу коштів, які нині в обласному бюджеті лише на папері. Як зазначив Йосип Борто, його фракція КМКС в облраді в майбутньому не підтримуватиме розподіл віртуальних коштів, а також не підтримуватиме визначені керівництвом ОДА об’єкти, які потребують фінансування. Він нагадав присутнім, що виконавча гілка влади має подавати в облраду пропозиції, а вже профільні комісії повинні визначати їх пріоритетність, а не навпаки.

Тут своє слово сказав і Василь Губаль, на думку якого, кошти потрібно розподіляти у ті місця, де у людей біда, а не містам обласного підпорядкування, які мають достатнє фінансування, а райони – ні.

Зрештою думки присутніх розійшлися, одні твердили, що потрібно розподіляти бюджетні кошти таким чином, аби всі 64 обласні депутати змогли реалізувати їх на своїх округах і довести виборцям свою значимість у законодавчому органі. Інші – наполягали на пріоритетних напрямках – розвиток дорожньої та туристичної інфраструктури тощо.

Відтак, заслухавши департамент фінансів, бюджетна комісія рекомендувала внести відповідні зміни до розпису обласного бюджету на 2016 рік та подати їх на  розгляд порядку денного пленарного засідання четвертої сесії облради VІІ скликання, яке відбудеться цього четверга, 28 липня.

Прес-служба Закарпатської облради

 

26 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів