Соціальні виплати призвели до того, що кожна п'ята новонароджена дитина – байстрюк

Соціальні виплати призвели до того, що кожна п'ята новонароджена дитина – байстрюк
За 10 років кількість матерів-одиначок збільшилася в 22 рази. Про це повідомив міністр соціальної політики України Андрій Рева.

 

– Це тому, що ми їм платимо "премію" за неоформлений шлюб, – пояснює Андрій Рева. – Ось якщо ти оформлюєш шлюб, ти отримуєш допомогу при народженні – і все. А якщо не оформила, тобі ще й гроші дають як матері-одиначці. 

Станом на 1 січня цього року налічувалося 600 тисяч матерів-одиначок. Це насправді дуже велика кількість. І не війна ж тому причина. Тому що тенденції зростання цього показника до 10 років. Кожна п'ята дитина сьогодні в Україні народжується поза шлюбом. Батьки просто не реєструють шлюб. 

Не від хорошого життя ми сьогодні спростили реєстрацію. Місяць їм ходити і чекати – довго, вони передумати встигнуть. А так пішов, зареєстрував – вже легше. 

Так ось в цьому році зробили одну важливу річ: прив'язали розмір допомоги до доходу. Якщо жінка-одиначка працює – вона не отримує допомогу. Якщо вона нічого не робить – отримує допомогу. Я питаю: хто таку геніальну ідею дав? Всі мовчать. В результаті у нас залишилося 200 тисяч цих матерів, які допомогу отримують, але яким, на мою думку, в принципі, допомогу давати не треба, яких треба відправити працювати, а не сидіти на дитячих грошах. 400 тисяч не отримують зараз допомогу за показником доходів. Хоча по-хорошому треба було б, навпаки, допомогу їм давати. 

А все дуже просто. Якщо народилася дитина поза шлюбом, жінка може встановити батьківство і подати на аліменти. Так, людина може їх не платити. І коли вона ці три етапи пройшла, ми їй платимо допомогу як матері, батько дитини якої ухиляється від сплати аліментів. А в цей час, якщо ми його знайшли, ним займаються правоохоронні органи, щоб він відповідав за те, що ухиляється від батьківського обов'язку.

Звичайно, ніхто ці проблемні парадокси не повинен залишати в нинішньому вигляді. Зараз Міністерство соціальної політики готує пропозиції щодо вирішення означеної проблеми.

Джерело: Міністерство соціальної політики

 

27 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів