ІТ-шник, журналіст і юрист стали новими закарпатськими кіберполіцейськими

ІТ-шник, журналіст і юрист стали новими закарпатськими кіберполіцейськими
Закарпатська кіберполіція поповнилася трьома новими працівниками. На допомогу місцевим колегам прибули троє кращих випускників спеціалізованих навчальних закладів. Нові поліцейські перебралися на Закарпаття зі столиці, і всі як один сповнені ідеями по боротьбі з кіберзлочинністю.

 

Таке поповнення має суттєво вплинути на роботу кіберполіції Закарпаття, так як у краї при потребі у восьми спеціалістах донедавна було заповнено лише дві вакансії. В такому складі наші спеціалісти ловили злочинців аж вісім місяців, кажуть у відділ комунікації поліції Закарпатської області. 

Навіть зараз некомплект складає три кіберполіцейських, але повністю планується доукомплектувати відділ лише після атестації ГУНП в Закарпатській області. Давши новим працівникам тиждень для ознайомлення з роботою та регіоном, ми познайомилися з ними й самі та розпитали про перші враження. Зумисне ми не називаємо їхніх прізвищ та не відкриваємо облич, бо ж це може нашкодити у їхній роботі.

 

Інспектор кіберполіції, лейтенант поліції Вадим пройшов курс підготовки Харківського національного університету внутрішніх справ, раніше працював у сфері ІТ-технологій. Зараз відповідає за технічне забезпечення, за сприяння та забезпечення безпеки у сфері електронно-обчислюваних машин та сприяння у роботі колег на Закарпатті.

 

– ІТ-технології є однією з найперспективніших галузей в Україні, чому вирішили піти та присвятити своє життя правоохоронним органам?

 

– Це майже мрія дитинства, особисте бажання служити народу України. Я до цього працював в різних сферах ІТ, розробці програмного забезпечення в аеропорту. Такі спеціалісти багато заробляють, в правоохоронних органах інші ресурси, але значно більше користі для суспільства. Хочеться бути суспільно-корисним, а не жити для себе.

 

– Як тепер потрібно перебудовувати світобачення, беручи до уваги той факт, що маєте абсолютно новий напрям роботи, зовсім не схожий на те, чим раніше займалися?

 

– Нові люди, нове місто, але до цього всього швидко звикаєш. Головне, щоб було бажання. Мої колишні знання в університеті внутрішніх справ просто спрямували в потрібному руслі і вказали на ті недоліки, якими можуть скористатися зловмисники. Ми тут для того, щоб запобігти несанкціонованим випадкам втручання в повсякденне життя простих громадян. Ми покликані берегти суспільство від елементарних речей, того ж поширення дитячої порнографії в мережі або злому акаунтів та шантажу людей на основі отриманої конфіденційної інформації.

 

– Чим саме вас підкорило Закарпаття, чому вирішили працювати саме в нашій області?

 

– Нам сказали, що Закарпаття – це настільки шикарний регіон, що ви більше нікуди не захочете їхати. Більшість кандидатів не пройшли відбір. У моїй групі з 20 людей на час випуску залишилося лише 12. А Закарпаття нам доки подобається, побачимо, як буде далі.

 

Інспектор кіберполіції, лейтенант поліції Семен, колишній журналіст, який працював у «Надзвичайних новинах» на ICTV, інтернет-виданнях «Facenews» та «Kriminal.tv». В кіберполіції в основному займається моніторингом протиправного контенту. Має дві вищі освіти: економічну та юридичну.

 

– Як журналіст потрапив до кіберполіції?

 

– Пропрацювавши деякий час в журналістиці, я для себе багато чого з’ясував, побачив, і з’явилося бажання попробувати себе в поліції, а саме в кіберполіції. Як тільки побачив інформацію про набір, мені це стало цікаво. Я зрозумів: от воно, моє, треба спробувати. Потрібно пройти відбір, відучитися і піти працювати. Зараз займатимуся моніторингом забороненого контенту і використовуватиму ті навички, які отримав під час роботи журналістом.

 

– Що саме будете моніторити і яка географія ваших перевірок?

 

– Багато злочинів в Інтернеті, тих, що стосуються кіберполіції, є не локальними та територіальними, а є глобальними. Це може бути від масштабу міста, району, області, так і не лише може охоплювати територію України, але й набирати розмірів міжнародного злочину.  

 

– Тобто знання мов є в наявності?

 

– Вчити мови та діалекти мені дуже цікаво. Нові знання, нові можливості, нові люди – це завжди добре. Планую навчатися регіональним специфікам краю.

 

– Зараз для моніторингу використовують комп’ютерні програми, «роботів», чому в кіберполіції залучають людський фактор?

 

– Всі ці програми мають свій позитив, вони паралельно допомагають в роботі. Але це все потрібно потім фільтрувати, сортувати та аналізувати. Треба поєднувати, тоді буде хороший результат.

 

– На що найбільше зверталася увага під час навчання в університеті?

 

– Під час навчання в достатньо короткі строки нам надали дуже багато цікавої, а головне –корисної інформації. Найбільші нахили були саме на юридичні та технологічні аспекти роботи. Нас навчили, що саме шукати, як це робити, яким чином визначати пріоритетні напрямки. Це було всього чотири місяці навчання, але дуже інтенсивні. Технічне забезпечення в університеті також було дуже хорошим.

 

– Спеціалісти кіберполіції потрібні скрізь, чому зупинили свій вибір на Закарпатті?

 

– Цей регіон мені знайомий був давно, тому мені біло цікаво сюди потрапити. Мені тут подобається.

 

Інспектор кіберполіції Артем завершив Академію адвокатури України з відзнакою, працював по інший бік барикад: доки поліція намагалася притягнути людей до відповідальності за вчинені злочини, відстоював їх невинність у суді. Нині у відділі кіберполіції займається убезпеченням закарпатців від шахраїв та роз’яснювальною роботою.

 

– Хороший юрист – це знахідка для просвітницької діяльності, що схилило вас до такого вибору?

 

– Пішов змінювати систему з іншого боку. Також пройшов навчання в Харківському університеті, де отримав чимало знань про комп’ютерну сферу. Зрозумів, наскільки все небезпечно у наш час, наскільки просто втратити свої особисті дані. Люди через незнання потенційних загроз ставляться дуже безпечно до персональної інформації в мережі. Я займатимуся профілактикою кіберзлочинів. Боротися з наслідками значно складніше, ніж убезпечити громадян, просто пояснивши їм можливі небезпеки. Будемо працювати на зменшення злочинності.

 

– Ви будете проходити атестацію під час третьої хвилі зі всім особовим складом поліції Закарпаття?

 

– Ні, ми вже атестовані і отримали поліцейські звання. Вже чотири місяці ми є працівниками оновленої Національної поліції. Донедавна були людьми цивільними. Ми нові в поліції, будемо з вашими працівникам один в одного вчитися. У нас сильніша сторона – це теорія, а тут нас вчать застосовувати свої знання на практиці. Колеги розуміють, як потрібно працювати з людьми, бо ми ніби і знаємо як, а на практиці воно трошки по-іншому.

 

– Тобто дуже відрізняється та реальність, яку моделюють в навчальному закладі, і справжня робота? Казали при прийомі на роботу: а тепер забудьте все, чого вас вчили?

 

– В жодному разі, пам’ятати треба все. Знання нам давали дійсно дуже потрібні для роботи. Важливо те, що кожен регіон своєрідний і робота в ньому потребує врахування цих індивідуальних факторів. Це доволі тонкі матерії, їх потрібно самому відчути, щоб зрозуміти всі відмінності.

 

– Які особливості Закарпаття в питаннях кібербезпеки?

 

– В першу чергу це мовні бар’єри, люди спілкуються різними мовами в побуті. Мені як приїжджому це дуже незвично. Я був до цього морально не готовий, але думаю, що зможу призвичаїтися. Добре те, що Закарпаття не є криміногенним краєм, з окупованими та сусідніми з ними областями годі і порівнювати. Там руки в злочинців часто розв’язані, адже доступу до їх серверів немає, а тут ми всі подібні прояви кіберзлочинності будемо тримати в лещатах. Найбільше на Закарпатті, звичайно, шахрайства, адже цей вид злочину є найлегшим.

 

– Кіберзлочинність завжди добре забезпечена технологіями, наскільки поліція не відстає в цій «гонці озброєння»?

 

– Звичайно, чим краще забезпечення, тим легше дати супротив в питаннях кібербезпеки. В Закарпатській поліції ресурсу для такої боротьби вистачає.

Нагадаємо, що набір в органи кіберполіції в України розпочався в жовтні минулого року. Робота цих органів спрямована на створення безпечних умов користування комп’ютерними мережами, захист від шкідливого програмного забезпечення, контенту, викрадення персональних даних та шахрайства при розрахунках у мережі. Нова кіберполіція надає консультації та оперативно реагує на кіберзлочини. Правоохоронці вже розкрили ряд злочинів, коли шахраї ошукували довірливих закарпатців, продаючи їм неіснуючі товари в режимі он-лайн.

 

Відділ протидії кіберзлочинам у Закарпатській області Карпатського Управління Департаменту кіберполіції Національної надасть допомогу у всіх питаннях кібербезпеки. Звертайтесь за адресою: м. Ужгород, вул. Можайського, 3а. Тел.(0312)-67-31-90, 066-392-18-87.

 

 

27 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів