Актуально від ДФС: про оподатковування «прощеного» банком закарпатцям боргу

Актуально від ДФС: про оподатковування «прощеного» банком закарпатцям боргу
Фахівці Головного управління ДФС у Закарпатській області інформують про оподаткування «прощеного» банком боргу фізичній особі.

 

Відповідно до положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ), до загального оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо, у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності. При цьому кредитор зобов’язаний повідомити боржника у передбачений чинним законодавством спосіб, наприклад надіслати йому рекомендованого листа з повідомленням про вручення. Крім того кредитор повинен включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому борг було прощено. Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу у передбаченому порядку, кредитор зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агента щодо доходів.

Якщо анулювання кредитором боргу платнику, за самостійним рішенням не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, відбулося у період з 1 січня 2011 року по 31 грудня 2014 року, то тіло кредиту та нараховані відсотки (без урахування пені та штрафів) підлягають включенню до складу загального оподатковуваного доходу платника податку, відображенню у річній податковій декларації та оподаткуванню ПДФО за ставками 15 (17)%.

У разі анулювання кредитором боргу платника, яке відбулося з 1 січня 2015, до складу загального оподатковуваного доходу платника податку включається та оподатковується ПДФО за ставками 15 (20)% та військовим збором – 1,5% лише основна сума боргу (кредиту) платника податку. Такий обов’язок виникає за умови, коли сума боргу перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2016 році – 689 грн).

ДФС у Закарпатській області

 

28 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів