П’ять закарпатських сіл хотіли об’єднати всупереч Конституції

П’ять закарпатських сіл хотіли об’єднати всупереч Конституції
Поданий до Закарпатської ОДА проект «Про добровільне об’єднання територіальних громад с.Нижнє Селище Нижньоселищенської сільради, сіл Копашнево, Хустець, Лунка, Поляна Копашнівської сільради в Нижньоселищенську об’єднану територіальну громаду з центром у Нижньому Селищі» не відповідає Конституції та законам України. Такий висновок зроблений в облдержадміністрації після вивчення поданих документів.

 

Так, виявилося, що в громадських слуханнях щодо об’єднання громад у Н.Селищі взяли участь усього 33 людини, тоді як загалом у селі проживає 3.205 чоловік, із яких 2.236 повнолітніх. Тобто рішення приймалося на підставі думки менше 1,5 відсотка людей, що мають право голосу, тоді як думка 98,5 відсотка людей взагалі не врахована. Схожа ситуація в с. Копашнево, до сільради якого входять чотири села. Тут у громадських слуханнях взяли участь 292 людини, тоді як загальна кількість мешканців становить 5.186 чоловік, із яких 3.733 мають право голосу. Тобто врахована

думка всього 7,8% повнолітнього населення.

У спільних громадських слуханнях п’ятьох сіл взяли участь усього 111 чоловік, тобто 1,86% від загальної кількості людей, що мають право голосу.

Крім цього, в ході процедури об’єднання проігнороване попередньо заплановане входження до об’єднаної громади с.Нанково, яке передбачене уточненим проектом перспективного плану формування територіальних громад Закарпаття. Кількість виборців у Нанкові становить 1.753 чоловік або понад 29% від загальної кількості запропонованої об’єднаної Нижньоселищенської громади. Конституційні права мешканців Нанківської сільради проігноровані організаторами об’єднання.  

Незгідні з таким «добровільним об’єднанням» мешканці Нижнього Селища та Копашнева написали в ОДА колективного листа, в якому прямо кажуть, що об’єднання громад ініційоване кількома особами для лобіювання своїх приватно-бізнесових та вузькополітичних інтересів. Ніякої добровільності тут і близько немає.

Вивчивши подані документи, ОДА дійшла висновку, що проект не відповідає Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» і підлягає поверненню для доопрацювання.

– До об’єднання територіальних громад слід підходити дуже зважено й обережно, – зазначає голова ОДА Геннадій Москаль. – Це наче одруження, при підготовці якого необхідно врахувати думки й інтереси всіх зацікавлених сторін. Із нав’язування нічого путнього не вийде, а процес розлучення буде дуже болісним. Об’єднання громад – добровільна справа, а не політичні проекти того, хто втратив владу й хоче створити якесь «князівство» на своєму маленькому рівні. Цього абсолютно не буде.

 

02 серпня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів