На Закарпатті провели перший фестиваль персиків

На Закарпатті провели перший фестиваль персиків
Жителі села Бене на Берегівщині з ароматних персиків готують безліч смаколиків, навіть вино й горілку, пише газета Експрес.

 

"Персик – наш стратегічний фрукт, – сміється місцевий староста Андрій Сухан. – У селі майже в кожному дворі вирощують персики. У нас унікальний клімат, влітку спека, як у Іспанії. А в навколишніх селах більш прохолодно. Тому саме персики з Бене – найсмачніші".

На фестивалі газдині частують гостей ароматним варенням та пастилою з персиків, пампушками та палачинтами – млинцями з персиковою начинкою, вишуканими тістечками та желе. Окрім персикового вина, з міцних напоїв – 86-градусна горілка з сонячної ягоди.

"Паленка – це для дужих чоловіків, скуштуйте ще мого вина", – пригощає Іштван Мовнуш. У фермера під персиками –майже 2,5 гектара, з саду щороку збирає понад 30 тонн соковитих плодів. Частину персиків продає, з решти виготовляє ароматне вино, а нестандарт йде на паленку.

"Щоби вино було смачне, персик має достигнути і набратися сонця на гілці, – каже Іштван. – Вино готую власноруч, для цього беру 100 штук персиків, очищую від кісточок. Навіть кілька кісточок зіпсують смак вина, бо в них міститься миш’як, отрута, яка дає ще й неприємну гірчинку. Розминаю м’якоть, до діжки додаю 2 літра джерельної води. Щоб пришвидшити процес бродіння – вливаю 3 столові ложки рідкого меду. За тиждень перебродить. Коли на поверхні не буде пузирів, дерев’яною ложкою збовтую, наступного дня фільтрую, доливаю ще 3 літра води, у якій попередньо розчиняю 5 кілограмів цукру. Додаю у діжку 400 грамів листя персика, по 8 грамів мускату та кориці, півлітра спирту. Настоюю три тижні. А зберігаю вино в пляшках".

"Персикове вино зберігають у спеціальному підвалі, щоб не забродило, – мовить господар Ондраш Вінце. – У винниці температура навіть влітку не перевищує +13. Пляшки герметично закривають, тримають під кутом 90 градусів. Готувати персикове вино не складніше ніж виноградне, та його смак – неперевершений, бо напій – без консервантів".

Поки гості розважаються, у величезних котлах булькає ароматний бограч та голубці, на пательні смажаться соковиті ковбаски та м’ясце. Усю цю смакоту готують на дровах із персикового дерева. Кажуть, що саме в цьому -- секрет місцевих смаколиків.

Джерело: Експрес

 

07 серпня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів