Словацький перевізник поки не зможе запустити рейс «Кошице – Ужгород – Київ»

Словацький перевізник поки не зможе запустити рейс «Кошице – Ужгород – Київ»
Ужгород відвідала австрійсько-словацька делегація, яка разом із головою ОДА Геннадієм Москалем оглянула аеропорт Ужгорода й оцінила можливості відновлення регулярного повітряного сполучення між Закарпаттям і Києвом, повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

 

Візит закордонних гостей на чолі з власником аеропорту м.Кошице Міхаелом Тмейем став відповіддю на поїздку Г.Москаля в Кошице в червні цього року.

На сьогодні є дві головні проблеми, що перешкоджають повноцінному відновленню регулярного авіасполучення між Ужгородом і Києвом – відсутність угоди між Україною та Словаччиною на обслуговування польотів літаків над словацькою територією (при зльоті та посадці в аеропорт Ужгорода літаки залітають на територію Словаччини). І відсутність авіаперевізника, який узявся б за виконання регулярних рейсів.

– Першу проблему ми фактично вирішили, – зазначає Г.Москаль. – На початку тижня я зустрічався в Києві з міністром інфраструктури України Володимиром Омеляном, і ми домовилися діяти таким чином. Щоб не ставити підписання міждержавної угоди в залежність від сертифікації Державного підприємства «Украерорух»  Європейським агентством авіаційної безпеки «ЕАСА» (саме такі вимоги висуває Європейський Союз), підрозділ «Аероруху», який обслуговує аеропорт Ужгород, перейде в підпорядкування комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород», після чого пройде окремий аудит і сертифікацію на відповідність нормам ЄС. Це буде зроблено в дуже стислі терміни.

Паралельно в аеропорту тривають ремонтні та відновлювальні роботи з тим, щоб привести його до всіх міжнародних вимог. Частину спеціального паркану вже встановили (до речі, за 25 років незалежності України Ужгородський аеропорт так і не спромігся на спеціальний паркан, тому на злітну смугу з навколишнього лісу часто вибігали дикі тварини). Йде реконструкція адміністративних будівель для персоналу, значна частина роботи вже зроблена.

До речі, аеропорт і зараз працює в нормальному режимі, приймаючи чартерні рейси. Сьогодні він обслужив одразу три рейси – з Києва, з Відня та на Карлові Вари (Чехія). Загалом із початку року аеропорт обслужив 145 авіарейсів, при тому, що регулярного сполучення з Києвом поки немає. Тому ми шукаємо перевізників, у тому числі закордонних, – сказав Москаль.

Голова ОДА і словацько-австрійська делегація оглянули хід відновлювальних робіт аеропорту, оцінили злітну смугу й реконструкцію адмінбудівель. Як зазначив Міхаел Тмей, практично всі можливості для регулярного повітряного сполучення з Києвом Ужгородський аеропорт має. Для запровадження рейсів «Кошице – Ужгород – Київ» необхідно уточнити деякі технічні нюанси, а також спростити процедуру перетину кордону для пасажирів зі Словаччини, котрі захочуть скористатися аеропортом Ужгорода.

Геннадій Москаль запевнив, що всі необхідні питання будуть оперативно вирішуватися як на обласному, так і на київському рівнях. Переговори щодо відновлення регулярного повітряного сполучення між Ужгородом і Києвом ведуться ще з кількома авіаперевізниками.

 

11 серпня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів