Родзинкою фестивалю в Перечині стало лемківське весілля

Родзинкою фестивалю в Перечині стало лемківське весілля
У Перечині вперше відбувся VI обласний фестиваль народного мистецтва  «Лемківська ватра». До цього часу цей унікальний фестиваль проводився на Великоберезнянщині – в селах Забрідь та Кострино.

 

Його мета – збереження традицій, звичаїв та обрядів лемків, розвиток оригінального народного мистецтва, а також популяризація туристично-рекреаційних можливостей нашого краю. 

На свято завітали керівники області та району, депутати різних рівнів, митці та почесні гості – представники делегацій лемківських товариств: США – Володимир Максимович, Словаччини – Іван Лаба, Польщі – священик о. Мирон, делегації з Угорщини, міста Києва, Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей. 

Після урочистої частини присутні залюбки оглянули роботи народних умільців, чимало з яких достойні виставлятися в музеях. Тут просто неба були представлені виставки декоративно-прикладного мистецтва: вишивані рушники, сорочки, образи, картини, вироби з дерева тощо. На святі також проводилися  майстер-класи народних умільців.

Не обійшлося без концертної програми. Перед присутніми виступили відомі  колективи та артисти. Зокрема, Заслужений академічний Закарпатський народний хор, народний фольклорний ансамбль "Руснаки" Мукачівського міського Будинку культури, зразковий  ансамбль танцю "Тур’янська долина" відділу культури Перечинської райдержадміністрації, народний фольклорно-етнографічний ансамбль "Ужгород" Ужгородського міського центру дозвілля, "Газдині" – народний фольклорний колектив БК с. Пацканьово Ужгородського району та багато інших. Однією з головних подій фестивалю, звичайно ж, стало запалення  лемківської ватри. А родзинкою – справжнє лемківське весілля, дійство якого було  перенесено зі сцени до облаштованої садиби.

 

14 серпня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів