Закарпатський депутат нагодував чеських підприємців сиром власного виробництва

Закарпатський депутат нагодував чеських підприємців сиром власного виробництва
У рамках візиту до чеського краю Височина голова облради Михайло Рівіс разом з обласними депутатами відвідали цехи потужного молокозаводу «Моравія Лакто», що розташований у м.Їглава і який є флагманом Чехії. Тут їм продемонстрували сучасні технологічні процеси виробництва молочних продуктів з використанням високопродуктивних потокових технологічних ліній.

 

Закарпатські депутати мали змогу побачити, як відбувається процес виготовлення молочних консервів, продуктів із знежиреного молока, кисломолочних: йогурти, кефір, сметана та різних видів сиру. 

Як наголошували чеські партнери, у сільському господарстві високогірні райони краю Височина є винятково сприятливими для виробництва тваринництва та молока. Тож не дивно, що у цьому регіоні сконцентровано багато ферм, де чехи розводять та утримують велику кількість рогатої худоби. Господар заводу з гордістю повідомив закарпатським гостям, що купує до 300 тисяч літрів молока щодня для подальшої його переробки на різні продукти.

Гостям з України розповіли, що на переробку надходить молоко від здорових тварин із фермерських господарств, які благополучні до інфекційних захворювань і відповідно до правил чеського законодавства ветеринарної медицини, якість якого відповідає вимогам європейських стандартів. Бактеріальне забруднення й інгібуючі речовини визначають фахівці заводу. У разі виявлення невідповідністі вимогам стандарту у молоці в день його аналізу, повертають тому господарству, де зафіксоване бактеріальне забруднення. У результаті це фермерство несе фінансові збитки. При здійсненні обробки молока його очищають на відцентрових очисниках, нормалізують за вмістом жиру, пастеризують, охолоджують і розливають у фляги або розфасовують у тару.

На одному з цехів встановлене потужне обладнання, де пастеризується до 30 тисяч літрів молока за одну годину. До слова, тисячі тон молока тут зберігають у величезних молочних резервуарах.

Вироблений на механізованій лінії кисломолочний сир не м’який і не розсипчастий. На лінії впроваджені комплексна механізація і автоматизація технологічного процесу, автоматизований контроль і регулювання температури, контроль згустку і готового кисломолочного сиру.

Обласний обранець Василь Губаль, який має свою ферму на Хустщині, пересвідчився у тому, що у чеській сироварінні особливі вимоги до якості молока. Із знежиреного молока тут виробляють нежирні види молока, дієтичні кисломолочні продукти, різні сирні вироби, напої тощо.

Підсумовуючи побачене, очільник облради Михайло Рівіс зауважив: «Бачимо, що сучасна промислова переробка молока у Чехії має дость сучасний комплекс. Виробництво вершків, сметани, різних видів сиру базується на високотехнологічний переробці. Відповідно чеські споживачі гарантовано отримують якісну молочну продукцію. Закарпаття теж має хороші умови для розвитку фермерських господарств та розведення великої рогатої худоби, побудови нових молокозаводів, але існує проблема з якістю молочної продукції на споживчому ринку. У нас не має такого жосткого контролю за всім цим процесом. Тому цей досвід ми повинні взяти за взірець, що дасть потужний імпульс для розвитку молочної галузі, а найголовніше – зберегти здоров’я краян».

На завершення екскурсії по заводу Василь Губаль подарував керівнику молокозаводу твердий сир власного виробництва, аби той скуштував і як досвідчений фахівець оцінив якість приготування хустської молочної продукції.

 

19 серпня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів