Унікальну виставку народних ремесел відкрили в ужгородському скансені

Унікальну виставку народних ремесел відкрили в ужгородському скансені
23 серпня, в День Державного прапора та напередодні відзначення 25-ої річниці Незалежності України в Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту відкрили виставку, де представили роботи майстрів народних художніх промислів і декоративно-прикладного мистецтва краю. Назвали виставку «Тобі, моя Україно!».

 

Відкривала виставку директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Габріела Андял. Вона привітала гостей свята Вікторію Фролову, начальника управління культури Закарпатської ОДА, Ганну Дрогальчук, директора Обласного організаційно-методичного центру культури, Людмилу Губаль, голову Закарпатської організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Михайла Беленя, голову Закарпатської організації Національної спілки дизайнерів України.

Представлена експозиція в двох залах та включила в себе твори вишивки, ткацтва, різьби по дереву, коренепластики, кераміки, гончарні вироби, роботи з бісероплетіння і лозоплетіння, а також експонати, виконані в інших видах мистецтва, що побутують у нашому краї.

Музей зміг зібрати експонати з кожного району Закарпаття, адже кожен з них є по-своєму унікальний. «Тут представлені навіть роботи виконані в техніках, що зустрічаються вже нечасто. Адже, зазвичай, техніки виконання того чи іншого виду декоративно-прикладного мистецтва передаються з покоління в покоління і часто втрачаються», – зауважила Вікторія Фролова.

На заході було представлено понад 350 робіт, що є творчими напрацюваннями не тільки старшого, але і молодого покоління закарпатських митців. Серед майстрів – Людмила Губаль, Наталія Стегура, Василь Орос, Василь Сідак, Анатолій Сакалош, Михайло Сачко, Віталій Кінч, Євген Рубець, Марія Купарь, Андрій Губенко, Надія Вербищук, Дося Вербищук, Марія Чіка, Марія Ковач, Марія Федорнак, Ганна Поштак, Любов Поштак, Єва Карабин та багато інших. Організація виставки зайняла декілька місяців плідної роботи.

«Мистецтво на стільки відкрите та настільки зачіпає струни душі, ми повинні не втрачати його, продовжувати та передавати своїм дітям», – наголосила Анна Дрогальчук.

Центральне місце виставки віддали вишиваним рушникам, їх є понад 50 – це роботи з Міжгірщини, Іршавщини, Тячівщини, Хустщини. Представлені також вишивані серветки та скатертини, що створять затишок у будь-якій оселі. «Закарпаття славиться своїми народними умільцями, особливо з вишивки. Кожна друга жінка краю вміє гарно вишивати та може позмагатися навіть з професіоналами», – зауважила Людмила Губаль.

Гостей виставки розважали своїм чудовим виконанням закарпатських пісень вокалістка народного вокального ансамблю народної пісні «Розмарія» Василина Голянич та лауреат всеукраїнських конкурсів Віра Сентипал.

Михайло Белень розповів, що є дуже багато унікальних стародавніх робіт, які потрібно виставити в ці зали, але кожна з них потребує детального аналізу та вивчення фахівців. Тому, поки що вони не презентовані громадськості.

Кожен майстер унікальний, а кожна робота є неповторною. Такі виставки є важливими для сучасності, адже пам’ятати про традиції означає не втратити ту самобутність і ту неперевершеність, що є в нашому краї.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, Карпатський об’єктив

 

25 серпня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів