МОЗ хоче привчити українські лікарні до автономності

МОЗ хоче привчити українські лікарні до автономності
Міністерство охорони здоров'я відмінило наказ № 33 "Про приблизні штатні нормативи закладів охорони здоров'я". Заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк розповів, які перспективи це відкриває перед медзакладами, і як вплине на їх фінансування.

 

"Наказ № 33 справді використовувався для формування запитів головних лікарів щодо фінансування медзакладів, але підстава, яка була в ньому закріплена, не відповідала дійсності.

З одного боку, нібито цей наказ допомагав медзакладам формулювати запити від кількості ліжко-місць, але з другого боку, він обмежував гнучкість головних лікарів в управлінні лікарнею. А гнучкими їм бути потрібно, тому що ствердження, нібито бюджет формується на основі цих запитів - це міф.

Наприклад, у різних регіонах, у медзакладах одного типу, може втричі відрізнятися кількість штату, у розрахунку на одну тисячу населення, але всі при тому керуються тим самим наказом. У дійсності цей наказ не є інструментом бюджетного планування. Реально, планування відбувається згідно з наявними коштами, які отримує лікарня кожен рік. Щороку у всій галузі кожній лікарні відводиться гранична сума коштів бюджету. Оскільки вона не дуже велика, кожна лікарня вважає, що їй потрібно більше. З одного боку, 33-й наказ використовувався як підстава просити більше коштів. Але з іншого боку, коли головний лікар хотів бути гнучким, цей наказ обмежував його дії.

Взагалі-то, цей документ носив рекомендаційний характер. Ми хочемо прибрати в питанні формування штатів "наказовість", але залишити "рекомендаційність", - сказав Ковтонюк, передає Укрінформ.

Заступник міністра повідомив, що зараз в міністерстві формується робоча група з розробки рекомендацій стосовно формування штату медзакладів, в яку будуть входити в тому числі і головні лікарі.

"Ці рекомендації будуть стосуватися, як відповідно реальним навантаженню і обсягу медичної допомоги, формувати штат. Головним лікарям потрібен управлінський інструмент - ми його зробимо", - сказав Ковтонюк.

Крім того, за його словами, наразі міністерство готове розглядати звернення щодо наявних труднощів у плануванні чи можливих зловживань.

Можливість формувати штатний розпис з огляду на потреби лікарень у конкретних фахівцях дозволять як залучати до роботи необхідних медпрацівників, так і направляти кошти на інші потреби медзакладів. Загалом, це один з кроків до впровадження страхової медицини.

"Це є кроком до автономії лікарень, яка є складовою страхової медицини. Лікарні повинні поступово вчитися бути автономними. До речі, наказ № 33 - це не останній крок, який ми зробимо в цьому напрямку. Дедалі лікарні будуть ставати все більш автономними. Зараз ми даємо їм інструмент для оптимізації власної роботи - спосіб, яким чином утримати тих лікарів, які якісно лікують пацієнтів. Я сподіваюся, що буде прийнятий закон про автономію лікарень, який зробить лікарні комунальними або державними підприємствами. І ми допоможемо вирішити ті проблеми, що виникають, але зробимо це не застарілими інструментами радянської "планової економіки", - сказав Ковтонюк.

 

09 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів