В Ужгороді влаштують поетичний кінопоказ Юрія Іллєнка

Завтра, 16 вересня, в залі Ужгородського коледжу культури і мистецтв відбудеться зустріч-спомин про Юрія Іллєнка – на честь 80-річчя від дня народження митця, а також із нагоди Дня українського кіно, що його кінолюби відзначали в суботу.

 

Юрій Іллєнко (1936-2010) – знаний діяч вітчизняного кінематографа. Перше помітне визнання у цій царині здобув як кінооператор, працюючи на знімальному майданчику легендарної стрічки "Тіні забутих предків". Дотик до високохудожнього кіно і визначив майбутнє талановитого режисера та сценариста.

Режисерський дебют Юрія Іллєнка відбувся в 1965 році з фільму "Криниця для спраглих" за сценарієм І.Драча. Ця та подальші стрічки, як "Вечір напередодні Івана Купала" (за повістями М.Гоголя), "Білий птах з чорною ознакою" (вперше серед героїв – вояк УПА), "Легенда про княгиню Ольгу", "Лебедине озеро. Зона" (з розповідей С.Параджанова про його перебування у в’язниці), "Молитва за гетьмана Мазепу" й інші роботи – стали справжньою нетлінною класикою вітчизняного кіно та провели автора-новатора через гіркоту несприйняття, замовчування і цькування – до всесвітнього визнання. Юрій Іллєнко ввійшов до списку ЮНЕСКО "100 найкращих режисерів світу", був удостоєний численних міжнародних галузевих відзнак, державних звань і нагород.

На ліку Юрія Іллєнка-драматурга майже півсотні кіносценаріїв. Зокрема, до українського поетичного фільму за драмою-феєрією Лесі Українки "Лісова пісня. Мавка", ретроспективний показ якого і відбудеться завтра.

Початок о 12.00. Вхід вільний.

Організовує зустріч та кінопоказ Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури спільно з Ужгородським коледжем культури і мистецтв за підтримки управління культури облдержадміністрації.

 

15 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів