В Ужгороді знову шукали спосіб вирішити проблему із безпритульними тваринами

В Ужгороді знову шукали спосіб вирішити проблему із безпритульними тваринами
Обговорення систематизованого підрахунку в Ужгороді безпритульних тварин та тих, що мають власників за участі зоозахисників та громадських активістів відбулося у п’ятницю, 16 вересня.

 

Віктор Копач, голова організації «Центр сприяння ідентифікації тварин» з міста Дрогобич розповів про досвід інших міст у вирішенні проблеми контролю за безпритульними тваринами та спеціальний інтернет-ресурс animal-id.info, через який вже майже в 10 містах країни фіксуються профілі усіх безпритульних та власницьких тварин на вулицях..

«Треба починати роботу з безпритульними тваринами з проекту підрахунку безпритульних собак у містах. Кожне місто ділиться у Гугл-картах на сектори, які один волонтер може обійти протягом 2 годин. Цей сектор волонтер обирає на мапі сам, завантажує собі додаток на телефон, ознайомлюється з роботою за спеціальним відео, вказує, який сектор він перевіряє. Наприклад, в Одесі кожен сектор порахований, видно координати кожної тварини, фото кожної тварини, додається статистика стерилізації, вагітності, інших проблем. Завдяки цьому можна провести повний моніторинг міста, зрозуміти, які є проблеми. Сама система дає графіки загальної кількості тварин, відсоток стерилізованих тварин, відсоток тварин, які належать людям, але знаходяться на самовигулі, вказана стать тварини», – розповів Віктор Копач.

За словами Копача, мета цього проекту – порахувати, скільки є безпритульних тварин і зменшити їх кількість. Окрім того, проект дає можливість контролювати діяльність комунальних підприємств і допомогти забезпечити зручне співіснування мешканців міст і тварин.

Наразі до реалізації цього проекту вже готуються в Мукачеві. Тут уже мають позитивний досвід вирішення проблем контролю за безпритульними тваринами. Зокрема, використовують і систему пільгової стерилізації тварин, яку повністю оплачує міський бюджет.

«Кожен власник тварини також повинен мати спеціальне реєстраційне посвідчення та спеціальний жетон. Протягом цього і наступного року у місті планують зареєструвати всіх тварин, які мають власників. І наразі цей процес у Мукачеві є обов’язковим», – розповів Юрій Кость, представник Служби з контролю за тваринами міста Мукачева.

Ужгородські активісти та зоозахисники також планують звернутися до міської ради із пропозицією реалізувати подібний проект із пільгової стерилізації в Ужгороді.

«Ми маємо пройти певний шлях, щоб досягнути результату. Це порядок реєстрації тварин, порядок поводження з тваринами, стерилізація тварин повинна стати пільговою, доступною. Зараз люди просто не мають на це гроші. Тому ми дуже хотіли б просити нашу мерію про виділення коштів на нашу міську ветеринарну лікарню і ми за рік могли б простерилізувати 100 собак. Це дуже допомогло б», – пояснила Марія Трунова,  керівник проекту «Зоошанс», віце-президент Асоціації зоозахисних організацій України.

Певну допомогу вже готове надати місто-побратим Ужгорода – американський Корваліс. За словами Марії Трунової, вони вже зібрали першу суму і домовилися з ветеринарами про стерилізацію тварин. Робити це все обіцяють публічно, звітуючи про використання коштів. 

uzhgorod.net.ua

 

16 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Андрій 2016-09-16 / 15:17:40

    помилка сайте не Аnimalid.info а animal-id.info