Україна зобов'язалась МВФ підвищити пенсійний вік, дозволити продаж землі і надати НАБУ право на прослушку

Україна зобов'язалась МВФ підвищити пенсійний вік, дозволити продаж землі і надати НАБУ право на прослушку
Для отримання Україною нового траншу від МВФ, наша країна уклала нову редакцію меморандуму про співпрацю з фондом. 

 

Як повідомляє видання "Страна", документ, підготовлений для отримання нового, четвертого за рахунком, траншу, має на увазі ряд вельми радикальних кроків, без виконання яких наша країна другий транш не отримає.

"У меморандумі міститься ряд умов, так званих" маяків ", які фонд висунув Україні для отримання наступного траншу", - йдеться в повідомленні. По тексту Угоди між Україною та МВФ, Україна зобов'язується:

Ускладнення для пенсіонерів

Консолідувати пенсійне законодавство, в грудні 2016 р прийняти закон, який би передбачав поступову зміну пенсійного віку. При цьому новий вік для виходу на пенсію не вказано (але, очевидно, що мова йде про підвищення пенсійного віку, що вже давно вимагає МВФ - тут і далі коментарі "Страни").

Щоправда, віце-прем'єр Павло Розенко в коментарі "Страні" запропонував своє прочитання цього пункту меморандуму. "Мова йде про "поступове регулювання питання віку". Не зміни, не підвищення, а регулювання. Це і без меморандуму робиться", - сказав Розенко, додавши, що ніяких законодавчих ініціатив щодо підвищення пенсійного віку уряд вносити не буде. Втім, на уточнююче запитання, що означає "регулювання питання пенсійного віку", якщо не його підвищення, Розенко відповів обтічно: "це питання подальших дискусій з МВФ".

В цьому законі також слід передбачити скорочення підстав для дострокового виходу на пенсію та посилення підстав для отримання мінімальної пенсії (тобто, збільшення обов'язкового трудового стажу для отримання мінімальної пенсії).

Серед інших вимог до пенсійної реформи - встановлення єдиного принципу пенсійного забезпечення без надання пільг для будь-яких професій (крім військових), розширення бази для внесків у систему соціального забезпечення, забезпечення більш тісної зв'язки між пенсійними внесками та розміром пенсії, що має, в свою чергу, стимулювати громадян декларувати свої реальні доходи.

Також передбачаються скасування спецпенсій і створення умов для запровадження накопичувальної системи пенсій (на додаток до існуючої солідарної системи).

Передбачити автоматичний перегляд комунальних тарифів

Ввести до кінця жовтня тимчасовий механізм коригування тарифів на газ та опалення на щоквартальній основі, на випадок, якщо тарифи відхиляються від рівня повного покриття імпортної вартості газу на 10% або більше.

Приватизація держпідприємств

До кінця жовтня Кабінет міністрів повинен затвердити і опублікувати перелік держпідприємств, визначивши, які з них залишаться в держвласності, які будуть приватизовані, а які - ліквідовані. До кінця грудня мають бути прийняті законодавчі зміни для більш прозорої приватизації.

Е-декларації

До жовтня всі високопоставлені чиновники повинні подати електронні декларації про своє майно за 2015 рік, і до цих даних буде забезпечений вільний доступ на єдиному веб-сайті.

Продаж землі

До кінця вересня уряд має подати до парламенту законопроект про обіг сільськогосподарських земель (тобто ввести вільну купівлю-продаж землі).

Прослушка НАБУ

В кінці листопада 2016 року, відповідно до умов меморандуму, парламент повинен прийняти законодавство про Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), яке отримає широкий спектр повноважень, що дозволяє йому не залежати від інфраструктури інших відомств (мова йде про право НАБУ здійснювати прослуховування самостійно, не вдаючись до технічної допомоги СБУ, чого НАБУ вже давно домагається).

Також МВФ дав прогноз розвитку економіки України до 2021 року, згідно з яким зростання ВВП України в 2017 році може скласти 2,5%, в 2018 - 3, в 2019 - 3,5, в 2020 і 2021 роках - 4%.

Повністю текст Угоди в новій редакції можна прочитати тут.

Як повідомлялось, Євросоюз може до кінця 2016 року надати Україні другий транш макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро.

Також повідомлялося, що за чотири найближчі роки Україна повинна буде повернути Міжнародному валютному фонду $ 6,2 млрд.

 

16 вересня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів