Москаль звинуватив свого попередника у нарузі над християнськими канонами

Москаль звинуватив свого попередника у нарузі над християнськими канонами
Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль прокоментував акцію з «похоронною процесією» перед облдержадміністрацією, влаштовану в кінці минулого тижня мешканцями Хустського району під гаслами децентралізації.

 

Нагадаємо, 15 вересня на площі Народній в Ужгороді зібралися близько 60 жителів сіл Нижнє Селище та Копашнево Хустського району. Вони вимагали підписати проект об’єднання громад і принесли труну з написом: "Добровільна закарпатська децентралізація. Вічна пам’ять". Геннадій Москаль заявив: 

"Для всіх очевидно, що цей спектакль влаштований колишнім головою ОДА Василем Губалем, котрий спостерігав за «похоронною процесією» з позашляховика й рахував людей, що приїхали до Ужгорода для створення масовки. У зв’язку з цим хочу нагадати, що в часи перебування В.Губаля на посаді керівника ОДА всі голови райдержадміністрацій на Закарпатті були в статусі виконувачів обов’язків, оскільки їх не затверджував Кабінет Міністрів. Не маючи можливості повноцінно здійснювати державне управління областю, В.Губаль узявся за децентралізацію й під керівництвом своїх політичних «патронів» із Мукачева розробив проект перспективного плану про створення на Закарпатті 38 об’єднаних територіальних громад, які призвели б до ліквідації 13 районів області. Цей план взагалі не передбачав Нижньоселищенську громаду, звідки сам В.Губаль родом.

По-друге, головний принцип утворення територіальних громад – це платоспроможність. Хустський район дотаційний на 92 відсотки, тут нормально розвивається й процвітає тільки місто обласного підпорядкування Хуст. З наступного року держбюджет виділятиме об’єднаним громадам кошти виключно на зарплату педагогічним та медичним працівникам, усе інше (поточні ремонти, утримання автотранспорту, зарплата техперсоналу тощо) ляже на плечі обласного та районного бюджетів. Тому об’єднання громад може бути лише навколо платоспроможного центру, який забезпечить фінансами прилеглі населені пункти. Прикладом територіального об’єднання на Закарпатті є Тячівська громада, перевиконання бюджету якої в цьому році становить 16 мільйонів гривень.

По-третє, на сьогодні в області йде процес створення об’єднаних громад навколо кількох районних центрів, у тому числі й Хуста (до складу Хустської громади можуть ввійти села Нанково, Копашнево та Нижнє Селище). І ОДА дасть позитивний висновок відповідним пакетам документів. Однак ніякого об’єднання завідомо збиткових громад не буде. Плітки про те, що після об’єднання мешканцям громад підвищать пенсії, знизять комунальні платежі, а на кожне село виділять по 20 мільйонів гривень, таким псевдопроектам не допоможуть.

По-четверте, В.Губаль, будучи на посаді голови ОДА, мав максимум можливостей розвинути інфраструктуру в своєму рідному селі, зробити Нижнє Селище та сусідні населені пункти платоспроможними й готовими до територіального об’єднання. Однак усе, на що він спромігся, – це зробити за бюджетні кошти асфальтну дорогу до своєї вівчарні, щоб отара, йдучи з пасовища, не намочила ратиці. Максимальний рівень цього «політичного менеджера» – це влаштування цирку перед обласною адміністрацією та керівництво об’єднаною овечою громадою Нижнього Селища.

Насамкінець хочу наголосити, що децентралізація – це добровільне об’єднання платоспроможних громад, а не особисті проекти політичних банкрутів, що залишилися без роботи. І ніякі опереткові акції з проплаченими «артистами» їм не допоможуть.

«Похоронною процесією» перед облдержадміністрацією В.Губаль не тільки здійснив акт кощунства й глумління над предметами ритуальної атрибутики, що суперечить канонам християнства, але й поховав свої мрії на створення власного політичного проекту під виглядом децентралізації".

 

19 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів