"Старшим сватом" на "Закарпатській свальбі" став Геннадій Москаль

"Старшим сватом" на "Закарпатській свальбі" став Геннадій Москаль
Цієї неділі величезна кількість гостей з’їхалася на «Закарпатську свальбу» – перший в області етнофестиваль, який відтворив традиції та звичаї закарпатських весіль.

 

Дійство розпочалося в Німецькій Мокрій на Тячівщині і продовжилося в музеї під відкритим небом «Старе село» в Колочаві, що на Міжгірщині. До викупу нареченої, весільної ходи, «шорового» танцю, пісень та народних гулянь долучилися місцеві мешканці та численні туристи.

Роль «старшого свата» на «свальбі» виконав керівник краю Геннадій Москаль, який виступив ідейним натхненником та ініціатором проведення етнофестивалю.

– Особливість фестивалю в тому, що молодята – пара з місцевих мешканців, котрадійсно прийняла рішення створити власну сім’ю, – наголошує Г. Москаль. – Цей елемент став родзинкою і обов’язковим атрибутом свята. Осінь – уже не пік туристичного сезону, однак гаряча пора для весіль, тому ми плануємо проводити фестиваль «Закарпатська свальба» щороку й збирати тисячі гостей з усієї України.

За сценарієм, наречений із Німецької Мокрої після благословення батьків вирушив на бричці новозбудованою лісовою дорогою в Колочаву до нареченої. По дорозі весільний ескорт зупиняли «блокпости» із угорських жандармів, радянських НКВД-стів, німецьких нацистів та бандерівців, яким гості мали показувати документи чи платити викуп. У Колочаві виставу продовжили музичні виступи фольклорних колективів та гостина в єврейському шинку «Старого села».  

Весільні традиції – не єдине, чим розважали гостей під час першого етнофестивалю. На музичній сцені народні гуляння супроводжував виступ Закарпатського академічного народного хору та концерт місцевих виконавців. А в кінці церемонії одруження Г.Москаль вручив молодятам особливий подарунок – сертифікат на отримання матеріалів для будівництва власного будинку.

 

 

19 вересня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів