На біологічному факультеті УжНУ запроваджують нову магістерську освітньо-професійну програму "Біоінформатика"

На біологічному факультеті УжНУ запроваджують нову магістерську освітньо-професійну програму "Біоінформатика"
Про це повідомила декан біологічного факультету Ярослава Гасинець.

 

"На біологічному факультеті УжНУ запроваджуємо нову магістерську освітньо-професійну програму "Біоінформатика", яка бурхливо розвивається і сформована на стику двох фундаментальних наук – біології та інформатики.

Біоінформатика вивчає застосування сучасних інформаційних та обчислюваних технологій у молекулярній біології, геномній біології, інших дисциплінах, де застосовується зберігання, систематизація і аналіз великих масивів біологічних даних, моделювання процесів, що відбуваються на молекулярному, клітинному та організменному рівнях. Серед завдань біоінформатики є формування згенерованих баз даних та розшифровка і аналіз на їхній основі геномів, геномної екзон-інтронної структури, передбачення функцій генів і експресованих ними продуктів, виявлення генів – потенційних мішеней дії нових ліків, оцінка ролі окремих складових амінокислотної послідовності у функціонуванні білків, дослідження механізму функціонування макромолекул тощо. Одним із практичних аспектів застосування біоінформатики є комп’ютерне конструювання ліків, засноване на раціональному виборі генів-мішеней і молекулярних моделей їхніх білкових продуктів, що дозволяє формувати індивідуальний підхід до профілактики та лікування різноманітних захворювань та є відправною точкою до розвитку сучасної персоналізованої медицини.

Тому вже сьогодні фахівці-біоінформатики затребувані в наукових інститутах, медичних клініках, фармакологічних та біотехнологічних компаніях, генетичних та біомедичних центрах. Результати їхньої роботи мають величезний потенціал як для фундаментальної науки, так і для покращення якості життя людей за допомогою діагностики та лікування захворювань.

Біологічний факультет УжНУ запрошує абітурієнтів на навчання за новою, трендовою освітньою-професійною програмою за напрямком, час якого лише починається", - написала Ярослава Гасинець у ФБ.

 

14 травня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів