Рятувальники заявили про зменшення кількості пожеж на Закарпатті

Рятувальники заявили про зменшення кількості пожеж на Закарпатті
За 9 місяців поточного року стан пожежної безпеки у Закарпатській області у порівнянні із аналогічним періодом минулого року покращився.

 

Якщо у 2015-му (станом  на 3 жовтня) у краї виникло 1966 пожеж, то цьогоріч зафіксовано 1106 випадків загорань. Зменшилась  кількість пожеж, як у житловому секторі, так і на об’єктах народного господарства різних форм власності, повідомили в  УДСНС України у Закарпатській області.

Так, на 18,2 % зменшилась кількість пожеж у житловому секторі (680 пожеж у 2015 році, 556  – за поточний рік), майже на 22% менше загорань виникало на підприємствах ( 87 загорань у 2015 році, проти 68 у 2016). Також радує й те, що на 65 % зменшилась кількість загорань сухої трави та сміття на відкритій території (у 2015 в краї зафіксовано 1088 пожеж у екосистемах, 2016 – 384 випадки загорань). Всі ці цифри свідчать лише про те, що громадяни стали більш свідомими та почали прислухатись до порад рятувальників у питаннях пожежної безпеки.

Однак, радіти оперативно-рятувальні підрозділи не квапляться, адже невдовзі  на Закарпатті почнеться опалювальний сезон і у кожного краянина гостро постане питання обігріву. І тут, вже окрім «літньої» причини виникнення пожеж -  необережного поводження із вогнем, додадуться й порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок (у простолюдді коротке замикання) та порушення правил облаштування та експлуатації пічного опалення.

Яскравим прикладом, коли маленька іскра від короткого замкнення може знищити величезний комплекс є нещодавня пожежа у  оздоровчому комплексі «Belle Royalle», яка виникла 28 вересня у с. Лісарні, що на Мукачівщині. Тоді, внаслідок пожежі було знищено близько 2300 кв. м мансардного поверху спального та адміністративно-ресторанного корпусів, пошкоджено товарно-матеріальні цінності та конструктивні елементи будівлі.

Для гасіння цієї масштабної пожежі було залучено вогнеборців  2-го  державного пожежно-рятувального загону м. Мукачево, а також 9-ї та 12-ї державних пожежно-рятувлаьних частин м. Свалява та м. Берегово. Допомагали професіоналам добровольці церковної пожежної команди села Дерцен, Мукачівського району. Загалом 9 одиниць техніки та 48 чоловік особового складу. Ліквідація тривала близько 7 годин.

На цей раз ніхто не постраждав, хоча протилежних прикладів, коли травмуються та гинуть люди, достатньо. Так, за 9 місяців  2016 року (станом на 03 жовтня)  18 пожеж закінчились загибеллю, ще 22 краянина отримали різного роду травми та опіки внаслідок загорань.  

З огляду хоча б на це, варто було б подбати про протипожежний стан вашої оселі або території підприємства чи організації завчасно, хоча подібні речі не бувають запізнілими ніколи. Наприклад, біди можна уникнути, якщо хоча б один раз у два роки запрошувати до себе  працівників місцевого РЕМу, які перевірять вашу електропроводку та порадять, що робити далі.  Загалом, все передбачити та перестрахуватись від всіх бід неможливо. Але зробити життя безпечним у наших силах. Тим більше, що для цього потрібно всього лише уважність та здоровий глузд.

 

 

03 жовтня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів