Кількість нових наукових працівників в Україні зменшилась у 270 разів

Кількість нових наукових працівників в Україні зменшилась у 270 разів
З початку 2016 роки звання професора і доцента отримла лише 21 особа, проте в минулі роки їх кількість перевищувала 5 тисяч. 

 

Таку тенденцію пов'язують з новими правилами отримання наукового ступеня, які вступили в силу на початку року, повыдомляэ видання Вести.

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 14.01.2016 № 13, до майбутніх професорів і доцентів висуваються мінімальні вимоги щодо інтеграції в світову систему вищої освіти і науки. Ці вимоги виявилися нездоланним бар'єром для більшості українських учених.

За даними аналітичної платформи Vox Ukraine, фактично введено три нових вимоги:

  • міжнародний досвід, наприклад, навчання або стажування в країні, що входить в ОЕСР або ЄС ;
  • публікації у виданнях, включених в міжнародні наукометричних баз;
  • сертифікат про знання іноземної мови відповідно до Загальноєвропейської рекомендації з мовної освіти (на рівні не нижче В2).

Перші дві вимоги виявилися не найбільшою проблемою. Хоча на онлайн-форумах педагогів відвідувачі часто скаржаться, що вартість розміщення статті в 3-4 рази перевищує зарплату професора або доцента.

Бар'єром для майбутніх професорів і доцентів стало отримання сертифікату на знання іноземної мови. Зокрема, рівень, який вимагає МОН (не нижче В2) можна підтвердити, склавши іспит IELTS на оцінку вище 5.5 балів (максимальна оцінка за це Ексам - 9 балів). Ці бали означають рівень "вище середнього".

Як зазначено на сайті Британської ради, вартість такого іспиту - 3500 гривень. Сертифікація проходить тільки в семи містах України - Київ, Львів, Одеса, Харків, Дніпро, Запоріжжя та Черкаси. Це теж досить сильний удар по кишені працівників бюджетної сфери.

Статистика свідчить, що протягом 2016 звання професора присвоєне 16 особам (для порівняння: в 2014 - 1048, в 2015 - 1119), а доцента - 5 (в 2014 -4127, 2015 - 4589). Таким чином, відносне падіння кількості нових наукових співробітників склало -99,6 відсотків в порівнянні з предидущим роком або більш ніж в 270 разів.

 

11 жовтня 2016р.
-->

Коментарі:

  1. Богдан 2016-10-11 / 22:39:11

    25 років у освіту майже нічого не вкладали. Не купували обладнання матеріали, не ремонтували і не відновлювали існуюче. Виплачували мізерні платні. І раптом. О диво !. Рівень освіти Виявляється має відповідати Європейському. Але попри ці грандіозні бажання, скорочується фінансування, ускладнюються вимоги, до вступу у ВУЗи. При цьому сусідні Європейські країни спрощують вимоги для Українських абітурієнтів...
    Проблема в тому, що теперішня влада вдало віконує завдаання своїх попередників - руйнує Українську освіту, користуючись сучасними актульними гаслами та новими обличчами...