Представники трьох сусідніх країн урочисто відкрили пам'ятник Мілану Растиславу Штефаніку в Ужгороді

Представники трьох сусідніх країн урочисто відкрили пам'ятник Мілану Растиславу Штефаніку в Ужгороді
Пам'ятник відомому не тільки у Словаччині, а й у всьому світі політичному діячу, генералу французької армії, астроному Мілану Растиславу Штефаніку відкрили сьогодні в Ужгороді у парку, який носить ім'я державного діяча. 

 

В урочистостях узяли участь, зокрема, голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова, спеціальний представник Міністерства закордонних та європейських справ Словацької Республіки Еміл Кухар, Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек, Почесний консул Чеської Республіки в Ужгороді Отто Ковчар, Почесний консул Словацької Республіки у Великому Березному Олег Адамчук, представники уряду Словаччини, представники духовенства, освіти, культури, науковці, митці, студенти.

Як розповіла Янка Буріанова, ідею встановлення монументу Мілану Растиславу Штефаніку підтримали депутати Закарпатської обласної та Ужгородської міської рад ще у 2013 році. Але втілити у життя проект вдалося лише зараз. Пані Генеральний консул подякувала всім, хто долучився, щоб сьогоднішня подія відбулася. Окремо висловила подяку міському голові Богдану Андріїву, усьому депутатському корпусу за підтримку проекту та перейменування скверу, а членам науково-художньої ради міста - за схвалення ескізу монументу, відзначила автора пам'ятника - ужгородського скульптора Василя Романа.

Реалізація проекту стала можливою завдяки фінансовій підтримці Словацької Республіки.

Мало хто так суттєво вплинув на сучасну історію словаків та слов'ян Центральної Європи, як Мілан Растислав Штефанік, - наголошувалося під час урочистостей. - Своє етичне та духовно-моральне кредо і любов до власного народу політичний діяч та науковець висловив у трьох словах: вірити, любити працювати. За цим принципом Штефанік і жив. Зробив свій внесок у рішення паризьких мирних конференцій, у результаті яких невеликі слов'янські народи Центральної Європи отримали можливість волевиявлення свого національного та державного статусу.

Усі виступаючі наголошували, що відкриття монумента - знакова подія для краю, у якому компактно проживають представники словацької національної меншини, є ще одним підтвердженням міцної дружби між двома народами.

Прес-служба Ужгородської міської ради

 

10 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів