І знову паводок: перші підсумки і застереження Угорщини

І знову паводок: перші підсумки і застереження Угорщини
Минулої ночі метеорологи зафіксували пік повені у нижніх течіях Тиси та Латориці на Закарпатті. При цьому в прогнозах погоди подекуди у регіоні на наступні дні - мокрий сніг і дощ.

 

У ДСНС запевняють, що рівень води на річках поступово знижується, а опади, на які очікують цього тижня, більше не створюють паводкової небезпеки.

За останні дні негода завдала чимало збитків жителям області. Крім того, Закарпаттю висловила застереження Угорщина - через масу сміття, яке приніс паводок.

Місцева влада та екологи стверджують, що у ситуації винні не лише стихія, а й мешканці регіону.

Сміття "на експорт"

Угорщина висловила Закарпаттю офіційне застереження через масу сміття, отриманого разом із паводковими водами - про це повідомили в адміністрації області.

За хвилину, за підрахунками фахівців, течія Тиси переносила в Угорщину до ста пластикових пляшок.

"Теперішній паводок знову показав закордонним сусідам нашу "європейськість" у плані утилізації сміття", - сказав з цього приводу губернатор Геннадій Москаль.

Сміття жителі регіону, особливо мешканці гірських районів, викидають біля хат, у лісах, на узбережжях, а потім паводкова вода зносить усе у річку.

"Зате, коли ми ініціюємо будівництво сучасних сміттєпереробних заводів, які здатні переробити відходи й генерувати електроенергію чи тепло, люди провалюють ініціативу на громадських слуханнях, виходять на акції протестів і готові блокувати дороги!" - обурився голова ОДА.

Ще одне застереження, імовірніше за все, висловить і Словаччина за "експорт" сміття через річку Уж, додав пан Москаль.

Ситуація стабільна

Як звітували рятувальники, вже станом на ранок середи підтоплених сільськогосподарських угідь та житлових будинків на Закарпатті не було.

Поки що найважчими, за словами позаштатного кореспондента ВВС Україна, були 6-8 листопада. Впродовж тих днів подекуди випало 160 міліметрів опадів - це більше двох місячних норм. У підсумку і виник дощовий паводок.

Латориця поблизу Чопа піднялася на понад 6 метрів від нульової позначки, рівень Тиси - до понад 8 метрів.

Через різке підняття рівнів ґрунтових вод, потічків та річок підтопленими опинилися майже 60 господарств (серед них дитячий садок і база відпочинку) і 40 гектарів сільгоспугідь.

Окрім того, був пошкоджений центральний міст у місті Свалява, частково розмите покриття автошляхів місцевого значення.

У Рахівському, Воловецькому та Великоберезнянському районах зафіксували зсуви ґрунту.

Вода також підтопила 8 свердловин Перечинського водозабору, внаслідок чого місто Перечин на деякий час лишилося без централізованого водопостачання. Із "водяного полону" на підтопленому Перечинському лісохімкомбінаті співробітникам ДСНС довелося рятувати людину.

Пік підвищення найбільших річок стався вночі з 9 на 10 листопада. Тепер, за словами начальника Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василя Манівчука, ситуація стабільна.

Природа "на службі"

За словами Геннадія Москаля, якби сільські ради й місцеві мешканці слідкували за рівчаками, наслідки паводку були би меншими.

"Під час інтенсивних дощів вода з гір збирається в канави по узбіччях доріг і стікає в низовину, але якщо канави захаращені гілками й сміттям, під мостовими переходами утворюються затори, які значно підвищують рівень води", - заявив він.

Губернатор додав, що місцеві ради систематично не розчищають канави і пригрозив, що голів сільрад, які надалі не робитимуть цього, притягуватимуть до адміністративної відповідальності.

На думку еколога Генріха Розмана, підтоплень і руйнувань взагалі могло не бути.

"Вирубка буків, які мають водорегулюючу функцію, просто катастрофічна. Бук акумулює в собі надмірну вологу, а при засушливій погоді віддає цю вологу в ґрунти. А що ми маємо зараз?" - розповів він.

"Зайдіть в гірські села, особливо перед зимою. Дерева ріжуть усі, кому не лінь. А якщо навіть втрутяться екологи чи правоохоронці, то можуть отримати фізичну відсіч від розлючених селян, які звикли, що ліс і природа у них "на службі", - додав еколог.

Пан Розман також зазначив, що змусити селян платити за вивіз сміття дуже важко: "Ці пляшки у воді - і є портрет закарпатця ... який вилизує власну хату та двір, а все що за межами - не його проблема".

Це вже не перша повінь, яка накрила Закарпаття цього року. У червні затопленими опинилися три села у Рахівському районі. У листопаді минулого року через сильні опади затопило чотири райони, а також була зруйнована дорога на Драгобрат.

За матеріалами ВВС Україна

 

10 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів