На Закарпатті — найстаріші ліси в Україні

На Закарпатті — найстаріші ліси в Україні
Їхній середній вік – більше 60 років.

 

У день весняного рівнодення в усьому світі з ініціативи ООН відзначається Міжнародний день лісу.

Цей день – привід піднести на повний голос питання про значення лісів для підтримання здорового довкілля та про важливість їх збереження.  Адже ліси — це легені нашої планети, вони виробляють кисень, нейтралізують шкідливі викиди,  зберігають водні ресурси, впливають на  формування клімату планети, допомагають підтримувати родючість ґрунтів, захищають їх від ерозії, рятують людські поселення від повені. Крім того, ліс є цілісною екологічною системою, середовищем існування величезної кількості рослин і тварин, пише "Живи активно".

Ліси охоплюють близько третини земної суші, що становить 38 млн. кв. км. З них 13% визнані  природними територіями, які підлягають охороні. Але упродовж останніх десятиліть площа світових лісів неухильно скорочується. Крім промислового вирубування, ліси страждають від пожеж, впливу комах-шкідників, хвороб, незаконного знищення. Ця тенденція серйозно непокоїть екологів, які дедалі гучніше заявляють про небезпечність знищення лісів. Вони стверджують, що скорочення площі лісових масивів може мати непоправні наслідки, і ці наслідки справлятимуть руйнівний вплив на всю природу і життєве середовище людини.

Площа заліснених земель в Україні охоплює 10,8 млн га, з них площі з суцільним лісом – 9,5 млн га. Це – майже 16% території нашої країни. Ще двадцять років тому цей показник був на два відсотки меншим, тому в Україні можна говорити про позитивні тенденції щодо збереження лісів.

Утім, за європейськими стандартами нинішні 16% – це мало, тому Україна належить до лісодефіцитних держав. Аби відповідати сучасним екологічним стандартам, слід довести показник заліснення території до рівня 20-22%, передовсім шляхом висаджування дерев на занедбаних сільськогосподарських землях.

Особливістю лісового господарства України є висока частка лісів (до 50%) з обмеженим режимом використання, де заборонене вирубування основного фонду. Ще одна характерна для України риса - високий відсоток заповідних лісів (майже 13%), що має стійку тенденцію до зростання.

Найбільш залісненими є Карпати (понад 40% території) і Полісся (37%). Найменше лісів – у степовій зоні (лише 4%).  У лісах України росте понад 200 деревних і чагарникових порід: сосна, дуб, ялина, ялиця, бук, граб, ясен, береза, вільха, осика, верба тощо. Основну частку площі займають насадження з листяних порід – 55% площі. Серед них понад 21% становлять дубові ліси. Букові ліси становлять 19%, ясенові – 12%. В українських лісах частка хвойних дерев у середньому становить 42,2%, інших деревних порід – 0,5%, чагарників – 0,4%.

Найстаріші ліси в Україні – на Закарпатті. Їхній середній вік – понад 60 років. Більше половини лісових насаджень в Україні – молоді. Вони становлять 56%.У зоні Карпат молоді насадження досягають 42%, а решта – 58%. Ліс – це наше здорове та радісне майбутнє, це неоціненне багатство, яке ми залишимо нашим дітям та внукам. Кожен з нас може докласти зусиль для примноження цього багатства, це зовсім нескладно.

Не вирубуйте лісів, саджайте дерева, дбайте про захищеність лісу від пожеж – і наші нащадки будуть нам вдячні.

 

21 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів