Забужко в Ужгороді провела метафізичні паралелі, які давно свідчили про майбутні події в Росії та Україні

Забужко в Ужгороді провела метафізичні паралелі, які давно свідчили про майбутні події в Росії та Україні
Характеризуючи одну з двох книг, які напередодні презентувала в Ужгороді в рамках фестивалю "Березневі коти" – "Шевченків міф Оксани Забужко та його критики" – авторка, Оксана Забужко, зазначила, що в нашому суспільстві два десятки років незалежності точилася війна за Кобзаря – не мужицького, міфологізованого радянською ідеологією, а такого, яким він був насправді.

 

І ця війна – частина тієї, яку більшість із нас не помічала, поки вона три роки тому не переросла в активну фазу з пострілами на сході.

Письменниця розповіла, що 15 років тому, коли була у Москві з питань видання її "Польових досліджень з українського сексу" в перекладі російською, отримала запрошення відвідати прийом-обід для літераторів у Кремлі, а також почула, визначення одного з російських метрів для чого живе людина: чтобы жрать, с…ть и тра..ться. І вже тоді зрозуміла: щось дуже негаразд із російською культурою.

Пані Оксана переказала також розповідь нинішнього міністра культури України Євгена Нищука, на одній із нещодавніх імпрез у Києві. За його словами, Шевченко узяв участь у нашій нинішній війні. Бо в Каневі будувався розкішний палац із вертолітним майданчиком, куди в день 200-річчя з дня народження Кобзаря, 9 березня 2014 року, мав прилетіти Путін і урочисто підписати з Януковичем договір про Євразійський митний союз. "Шевченко запротестував і ми з ним, ми вийшли на Майдан", – з іскорками жарту сказала Забужко і відзначила: "Мені цікава ця метафізика історії".

      "Шевченків міф Оксани Забужко та його критики" – п'яте перевидання книги, до якої увійшли крім власне твору письменниці, також статті про реакцію на трактування Забужко, погляд на Шевченка відомих українських письменників, журналістів, публіцистів, критиків, за її словами – "авторів, які повинні бути в кожного інтелігента на полиці".

Друга книга, яку привезла на презентацію Забужко – "І знов я влізаю в танк…". Письменниця напередодні представила їх на зустрічі у великій залі ректорату УжНУ.

Вона також пригадала, яким з дитинства запам'ятала Ужгород, натякнула, що відчула певну "комунікаційну віддаленість" нашого міста.

Сьогодні о 18 год. Забужко проведе майстер-клас "Слово, тіло і Ерос" в обласній бібліотеці на пр. Свободи.  

uzhgorod.net.ua

 

25 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів