В Ужгороді Оксана Забужко розповіла, коли і чому сіла в танк

Фото Валентин Кузан
Фото Валентин Кузан
Письменниця Оксана Забужко, презентуючи напередодні в Ужгороді 2 свої книги – "І знов я влізаю в танк…" і "Шевченків міф України Оксани Забужко та його критики", зазначила, що вони допоможуть читачеві зорієнтуватися в нинішніх часі і просторі, до яких нас ніхто і ніщо не готувало.

 

За словами Забужко, людство тільки вступило в добу інформаційних воєн, де об'єктом захоплення є територія не реальна, а віртуальна – людського мозку. У цій війні не треба завойовувати міста – городяни самі винесуть ключі від них, треба тільки відповідно вплинути на їхні мізки.

Письменниця провела паралелі з російсько-грузинською війною у серпні 2008 року і навела фразу, яку сказав тоді один із художників: "Ялта кончилась!" (маючи на увазі кінець того світу, де діяли домовленості дипломатичної зустрічі в Ялті у лютому 1945 року, за якими лідери США, СРСР  та Великобританії визначили устрій після ІІ світової війни – ред).

Забужко розповіла, що назва її книги "І знов я влізаю в танк…" – це рядок із її ж віршу "Диптих 2008 року" і зачитала його другу частину, написану через російсько-грузинську війну.

Також пояснила: "Я можу зсередини заміряти ставлення тієї чи іншої держави до моєї країни, бо знаю ситуацію через журналістів, письменників, митців, політиків тощо багатьох країн. І роблю це з 2004 року. "Датою моєї персональної мобілізації була весна 2012 року, коли перед Євро-2012 Україна стала об'єктом масової організованої атаки, коли західному обивателю її подали як країну прогресуючого фашизму", – зазначила Забужко.

Нагадала і показала сюжет ВВС "Стадіони" ненависті про футбольних фанатів, які викрикують нібито нацистські лозунги, молодь, що проходить мілітарну підготовку у лісах, заклики до бойкоту чемпіонату Європи з футболу в Україні, бо європейські фанати можуть повернутися звідти в труні.

Ось чому Європа не одразу зрозуміла, що у нас відбувається на Майдані – бо їх готували, що Україна це такі собі "стадіони ненависті". Україна показала світу, хто є агресор і світ почав опритомнювати, – наголошувала у своєму виступі письменниця.

Як уже повідомляв Uzhgorod.net.uaЗабужко розповіла про свої дитячі враження від Ужгорода і навела приклади "метафізики в історії" – філософією життя від одного з діячів культури Росії та розповідь міністра Нищука про призначення вертолітного майданчика у Каневі.

Презентація книг Забужко відбулася вчора у великій залі ректорату УжНУ в рамках фестивалю "Березневі коти". Сьогодні ж відбудеться майстер-клас "Слово, тіло і Ерос" в обласній бібліотеці на пр. Свободи о 18.00.  

 

25 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів