Закарпатська Теребля згадувала свого видатного земляка

Закарпатська Теребля згадувала свого видатного земляка
У ці весняні дні закарпатці відзначили 100-літній ювілей поета, мислителя і патріота нашого рідного краю Андрія Патруса-Карпатського

 

Незабутні враження залишилися в серцях учнів Тереблянського НВК з нагоди відзначення столітнього ювілею нашого славного земляка – видатного українського письменника, автора  кількох  десятків поетичних збірок, сатиричних і гумористичних оповідань, багатьох публіцистичних та етнографічних публікацій, перекладача, першого голови Закарпатської  організації спілки письменників України А.М. Патруса- Карпатського.

Вчителі-філологи у 5-11 класах підготували уроки літератури рідного краю, приурочені світлій пам’яті талановитого тереблянця, продовжуючи знайомити школярів із творчим доробком митця – ювіляра, сприяли виробленню навичок дослідницького характеру, виразного декламування поезій, роботи з додатковою літературою.

Кожен урок пройшов по-cвоєму цікаво, змістовно, творчо, ефективно.  Щоб краще зрозуміти творчість  письменника, вчителі-філологи О.І.Роман, І.І.Кошілко, Н.М.Даруда  об’єднали школярів у групи.

«Історики» знаходили матеріал про Закарпаття у складі Радянської України; «біографи» готували відомості про життєвий шлях ювіляра, «бібліографи» знайомили із творчим шляхом митця та його здобутками; «літературознавці» допомагали визначати основні мотиви лірики.

На належному ідейно-виховному рівні пройшла конференція на тему: «А.М.Патрус-Карпатський – найсуперечливіша постать Закарпаття», яку підготували бібліотекарі С.В.Білич та Г.Є.Салейчук. У шкільній бібліотеці оформлено книжкову виставку творів письменника та критичної літератури про Патруса-Карпатського (шкода, що дуже мало літератури про славного тереблянця на книжкових полицях). З цікавістю досліджували життя та творчість, підготували реферати (Яна  Худан та Ніка Перепелична), знайомились із збірками творів на патріотичні  мотиви. Учні шостих класів  виразно декламували поезії зі збірок. Вірші звучали із уст школярів: Ю.Чобей, А.Ціпкало, М.Лисько,  В.Леви, Я.Леви, А.Матяш, Д.Коршинського, М.Антал, В.Данч, О.Кости, А.Баб’юк, С.Лукіянчука,  Н.Федорик, Р.Даруди та інших.

Бібліотекарі зробили ідейно-художній аналіз збірок поета, ввели учасників конференції у дивосвіт поезій  відомого земляка, славного патріота рідної землі.

Підсумовуючи конференцію, дирекція школи зазначила, що тереблянці гордяться талановитим земляком,  а школярі та педагоги будуть продовжувати дослідницьку діяльність творчих надбаннь А.М.Патруса-Карпатського. Надзвичайно актуально звучать і нині його поетичні рядки, пройняті героїчним та патріотичним пафосом.

Маргарита Худан, заступник директора з навчально- виховної роботи Тереблянського НВК.

 

10 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів